Er bestaan verschillende schermpaneeltechnologieën en elk hebben ze hun eigen voor- en nadelen. Voor welke schermtechnologie kies je best?

Er bestaan verschillende schermpaneeltechnologieën en elk hebben ze hun eigen voor- en nadelen. Voor welke schermtechnologie kies je best?

TN: Twisted Nematic

TN is nog steeds een van de populairste schermtechnologieën en daar is een eenvoudige reden voor. De schermen zijn namelijk erg goedkoop. Wie 150 euro opzij legt, tikt zonder problemen een 23 inchscherm op de kop. Goedkope TN-panelen zijn in hun eentje verantwoordelijk voor de doorbraak van flatscreentechnologie.

 

BenQ XL2420T, 24 inch / 16:9, TN, 1920×1080 pixels

Daarnaast blinken ze ook uit wat reactietijd betreft. Een pixel kan niet ogenblikkelijk van wit naar zwart of van lichtgrijs naar donkergrijs veranderen, dat vergt enkele milliseconden tijd. Trage (hoge) reactietijden zorgen bij bewegende beelden voor dubbele en wazige randen rond het bewegend voorwerp, we spreken dan van ‘ghosting’. Snelle (lage) reactietijden maken bewegende beelden scherper omdat ze vrij zijn van die ‘ghosting’. TN-schermen zijn dan ook een zeer populaire keuze voor gamers.

Helaas hebben TN-schermen ook een aantal nadelen. Zo is de kleurweergave en het contrast meestal maar erg matig. De belangrijkste tekortkoming is hun ontzettend slechte kijkhoek, zowel horizontaal als verticaal. Wie recht voor een 24 inchscherm zit kan aan de randen al duidelijk contrastverlies vaststellen ten opzichte van het centrum van het scherm. Wat erger is, je verliest niet alleen contrast, ook de kleuren veranderen gevoelig door de kijkhoek.

Pro: prijs, lage responstijd
Contra: slechte kijkhoeken, matig contrast, slechte kleurweergave

IPS: In Plane Switching

IPS-schermen zijn tegenwoordig vooral bekend omwille van hun gebruik in mobiele telefoons. Maar ook in televisies worden ze volop gebruikt. Dat ze garant staan voor een uitmuntende kleurweergave en een zeer ruime kijkhoek is daar niet vreemd aan.

LG 29EA93, 29 inch / 21:9, IPS, 2560×1440 pixels

Tot enige jaren terug waren IPS-schermen in computermonitoren erg duur en dus enkel weggelegd voor professionele gebruikers (layout, fotografie, design,…). Daar is recent sterk verandering in gekomen, en alhoewel ze nog steeds duurder zijn dan TN-schermen is een IPS-scherm nu een valabel alternatief voor elke gebruiker die kleurweergave en kijkhoek belangrijk vindt.

Ook deze schermen zijn echter niet perfect. Hun zwakste punt is een eerder matige zwartwaarde, en dus een minder goed contrast. Ook reactietijd was lang een zwak punt bij IPS-schermen, maar daar is in de voorbije jaren sterk aan gesleuteld. Het is nog steeds geen topkeuze voor de gamer, maar wel een valabel alternatief.

IPS-technologie kent heel wat varianten, je zal ze dus ook vermeld vinden als: e-IPS, H-IPS, AH-IPS, S-IPS of P-IPS.

Pro: beste kleurweergave, beste kijkhoek
Contra: matige zwartwaarde en contrast, matige reactietijd, prijs

VA: Vertical Alignment

VA-panelen worden vooral gebruikt in televisies. Bij monitoren lijkt hun populariteit te dalen. Nochtans hebben VA-panelen de beste zwartwaarde van alle technologieën. Daardoor leveren ze bijzonder goede contrastwaardes en zijn ze uitstekend voor wie veel film bekijkt op zijn monitor.

 

Dell S2440L, 24 inch / 16:9, VA, 1920×1080 pixels

De kleurweergave van een VA-paneel is uitstekend maar over het algemeen net iets minder goed dan een IPS-variant. Qua kijkhoek zit VA min of meer tussen TN en IPS. Bij een ruime kijkhoek zijn contrastverlies en fletsere kleuren mogelijk.

Het zwakste punt van VA is de reactietijd. Die is over het algemeen nog vrij hoog en daardoor zijn de schermen zelden een goede keuze voor gamers. Ook de prijs ligt hoger dan die voor TN-panelen.

Net zoals IPS kent VA heel wat varianten zoals bijvoorbeeld MVA, AMVA en SPVA.

Pro: diep zwart, goed contrast, goede kleurweergave, uitstekende kijkhoek
Contra: trage responstijd, prijs