Full HD of hogere resolutie, IPS of VA, 23 of 27 inch? De juiste monitor kiezen voor de juiste taak kan een hele opgave lijken. We helpen je uit de nood.

Onderschat het belang van een goede monitor niet. Het scherm is je venster op de computerwereld en de belangrijkste interface met je werk (of ontspanning).

Zie je niet voldoende detail, foute kleuren, of ervaar je het kijken als vermoeiend dan heeft dat zonder twijfel impact op de kwaliteit van je werk. In een monitor mag je dan ook best wat extra investeren, hij gaat in veel gevallen langer mee dan je computer.

 

Welke factoren doorslaggevend zijn voor je keuze is vooral afhankelijk van wat je met de monitor doet. Bedenk welke activiteit primeert en wat je daarvoor belangrijk vindt. Zo maak je een functionele keuze, eerder dan louter naar specs te kijken.

Allereerst moet je een schermpaneeltechnologie kiezen. Daarna kijken we naar schermgrootte, resolutie en aansluitingen.

Gerelateerde artikelen

De juiste schermtechnologie voor de juiste taak

Er bestaan verschillende schermpaneeltechnologieën en elk hebben ze hun eigen voor- en nadelen. Voor welke schermtechnologie kies je best?

Hoe belangrijk is schermgrootte en resolutie?

De keuze van je schermgrootte hangt natuurlijk af van de plaats waarover je beschikt maar ook van het werk dat je doet.

Welke schermaansluiting gebruik ik best?

De analoge VGA-aansluiting is ondertussen bijna alle terrein verloren aan digitale aansluitingen. DVI-D, HDMI en DisplayPort maken nu de dienst uit.