Nieuws

Er is leven na Photoshop: zeven volwassen alternatieven

Adobe biedt Photoshop voortaan alleen nog aan als abonnement. Als dat niet naar je zin is, zijn hier zeven volwassen alternatieven waar je naar kunt uitkijken.

Adobes besluit om volledig over te stappen naar Creative Cloud heeft aardig wat onrust veroorzaakt in de wereld van ontwerpers, fotografen en hobbyisten. Lang niet iedereen ziet het zitten om maandelijks te moeten betalen voor de producten uit de Creative Suite, waarvan beeldbewerkingspakket Photoshop veruit het bekendste lid is. Mensen hebben het gevoel dat ze niet zonder Photoshop kunnen en vragen Adobe daarom om terug te komen op hun besluit.

Maar, zoals je ziet in dit overzicht, zit het gebrek aan Photoshop-alternatieven vooral tussen de oren van de gebruikers. Ja, Photoshop steekt met kop en schouders boven de concurrentie uit en heeft door de jaren heen bepaalde standaarden gezet die de concurrentie maar moeilijk kan volgen. Maar anders betekent niet per definitie slechter en daarom hebben we een lijstje gemaakt van de zeven meest volwassen programma"s/diensten die je kunnen helpen over het verlies heen te komen.

Commercieel

Als je voor je werk afbeeldingen bewerkt, wil je graag gereedschap waar je van op aankunt. Hoe je het ook wendt of keert: een alternatief voor Photoshop vereist gewenning. Probeer daarom, waar mogelijk, een proefversie uit zodat je weet waar je aan toe bent.

Corel Paintshop Pro X5 (Windows)
Corel spint garen bij Adobes overgang naar de cloud, omdat het met Paintshop Pro X5 nog wel een fotobewerker aanbiedt die je in een doosje kunt kopen. Paintshop mist de uitgekiende interface van Photoshop, maar is zonder twijfel een van de meest krachtige alternatieven voor de Adobe-software en de Nederlandstalige versie kost momenteel 70 euro, wat ongeveer gelijk staat aan drie maandjes Photoshop huren.

Adobe Photoshop Elements 11 (Windows, Mac OS X)
Als je niets ziet in Adobes liefde voor abonnementen, maar nog steeds verkikkerd bent op zijn producten, is Photoshop Elements zeker het overwegen waard. Dit is feitelijk een lightversie van Photoshop, met een meer toegankelijke interface en toch een deel van de functionaliteit die je gewend bent. Photoshop Elements is iets meer toegesneden op fotografen, maar biedt toch een goede prijs/kwaliteitsverhouding in een vertrouwde omgeving voor 98,40 euro.

Pixlmator (Mac OS X)
We willen er niet op blijven hameren, maar er is waarschijnlijk geen mens op aarde die alle mogelijkheden van Photoshop kent of benut. En als je als Mac-gebruiker een stevige fotobewerker wilt gebruiken die niet te veel kost, is het een uitstekend idee om Pixlmator in huis te halen.

Deze betaalbare software concentreert zich op de functies die je echt nodig hebt en heeft zojuist een nieuwe versie uitgebracht met massa’s nieuwe mogelijkheden. En voor 13,99 euro hoef je het niet te laten.

Acorn 4 (Mac OS X)
Deze fotobewerker voor Mac heeft onlangs een grondige renovatie ondergaan, waarbij het vooral aandacht heeft besteed aan snelheid en een nieuw lagenpaneel voor geavanceerde beeldbewerking. Daarnaast heeft het de mogelijkheid om handelingen te automatiseren en biedt een eenvoudige en krachtige interface. Acorn is wel wat duurder dan Pixlmator, maar voor 26,99 euro ben je nog altijd geen rib uit je lijf kwijt.

Gratis

Gratis fotobewerkers zijn er genoeg, maar er zijn niet veel programma’s die de mogelijkheden van Photoshop kunnen benaderen. Het lijstje programma’s dat we hier aanraden is daarom beperkt tot deze paar krachtpatsers, al staat het je vrij om jouw favoriet in het commentaarveld te schrijven.

Gimpshop (Windows, Mac OS X)
Gimp is een welbekende opensource fotobewerker, maar wist je dat er ook een speciale variant is die de werking van Photoshop zo dicht mogelijk benadert? Met hulp van plug-ins krijg je alle werkbalken en menu’s binnen hetzelfde venster. Je kunt de ondersteuning van Photoshop plug-ins vergeten, maar Gimpshop heeft zijn eigen trucjes in huis om tot een goed resultaat te komen.

Dat neemt echter niet weg dat Gimpshop nu eenmaal anders werkt dan Photoshop en veel gebruikers klagen dat het programma stabiliteit mist om als betrouwbaar gereedschap te kan worden gezien. Omdat het gewoon gratis is, staat niets je in de weg om het uit te proberen.

Download het traditionele Gimp op deze pagina en bezoek deze site om de aangepaste Gimpshop te downloaden.

Paint.net (Windows)
Ooit was Paint.net een alternatief voor het veredelde kladblok Windows Paint en is uitgegroeid tot een redelijk krachtige beeldbewerker, die je met de hulp van plug-ins nog kunt opwaarderen.

Zo is er een exemplaar om het Photoshop-bestandsformaat te importeren en op te slaan en kun je verschillende fotoeffecten toevoegen. Daarnaast biedt het een historische functie om fouten ongedaan te maken en, ja, het kost je niets om te kijken of het bruikbaar is voor je dagelijkse werkzaamheden.

Online

De meeste beeldbewerkers staan wantrouwig tegenover online diensten, omdat ze niet krachtig genoeg zouden zijn om de klus geklaard te krijgen. Dat wil niet zeggen dat er geen krachtige alternatieven in de browser zijn, zoals Pixlr hieronder bewijst.

Pixlr Editor
Het Nederlandstalige Pixlr Editor gooit hoge ogen met zijn fotobewerker in de browser. Het biedt een herkenbare interface, ondersteuning voor beeldlagen en heeft een hele waaier aan filters in huis.  Pixl Editor, dat is gebouwd met Adobe Flash, werkt vanwege zijn karakter uitstekend samen met online diensten als Facebook en Google+, wat van pas komt als je ontwerpt voor het web.
Een andere troef van Pixlr is zijn mobiele ondersteuning, met apps voor iOS en Android om verder te kunnen werken op je tablet.

Eervolle vermeldingen: Sumo Paint, Aviary

Zoals je ziet: Adobe Photoshop mag dan de reputatie hebben, maar er zijn meer dan voldoende mogelijkheden om naar uit te wijken. Als geen enkel pakket aan je eisen voldoet, kun je alsnog een Photoshop-abonnement nemen of een oudere licentie van de software op de kop tikken voor een zacht prijsje. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business