Nieuws

Nokia onder vuur voor teruggebrachte Lumia’s en ‘compromistoestellen’

Nokia moet zijn laatste kwartaalresultaten waarschijnlijk naar beneden bijstellen, nadat zijn nieuwe lichting Lumia-toestellen ondermaats blijken te presteren op de markt.

Dat claimt althans RBC Capital Markets, een financieel analistenbureau, dat zijn klanten donderdag meldde dat Nokia “mogelijk negatieve resultaten in de komende weken zal aankondigen voor het tweede kwartaal.”

De Finse fabrikant verwacht zelf dat verkopen in het tweede kwartaal in ieder geval beter zullen zijn dan het eerste kwartaal van dit jaar. Het verscheepte toen 5,6 miljoen toestellen met Windows Phone, een stijging van 27 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2012. Het verwacht daarom nu 7,1 miljoen Lumia’s te slijten.

RBC schat echter dat Nokia dit kwartaal slechts 7 miljoen toestellen zal verkopen, terwijl dit op 7,5 miljoen zou moeten liggen als de Symbian-verkoop er bij wordt opgeteld.

De analisten van RBC zeggen dat de oorzaak voor de tegenvallende verkoop ligt bij de Lumia 928 en 925, de nieuwste topmodellen van de telefoonmaker. Die zijn volgens RBC ‘compromistoestellen’ met specificaties die niet kunnen wedijveren met Androidkanonnen Samsung Galaxy S4 en HTC One.

RBC claimt ook dat de nieuwe Lumia’s vaker worden teruggebracht naar de winkel dan gebruikelijk is.

“We stellen onze verwachtingen voor CY13-toestellen omlaag bij”, schrijft het. “Nokia lijkt de concurrentie niet te kunnen bijbenen als het aankomt op de introductie van overtuigende smartphones, waardoor de opwinding over de Lumia nu wordt vervangen door een hogere teruggave dan normal”, schrijft een analist van RBC.

Als RBC het bij het juiste eind heeft, zal Nokia het moeilijk krijgen in 2013. Zijn goedkope telefoons met het besturingssysteem S40 liggen al langer onder vuur nu goedkope Androidtoestellen het roer overnemen in markten waar zijn budgettoestellen voorheen dominant waren.

Om deze redenen verwacht RBC Capital Markets dat Nokia dit jaar slechts 196 miljoen budgettelefoons zal afzetten, tegenover de 218 miljoen die het zelf denkt te verkopen.

Nokia weigerde te reageren op de prognose van RBC.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business