Nieuws

Turkse politie houdt minstens 25 twitteraars aan

De Turkse politie heeft 25 jongeren aangehouden die provoceren via Twitter. Premier Erdogan noemt het sociale netwerk een medium dat leugens verspreid.

De Turkse politie heeft al minstens 25 mensen opgepakt die via sociale media anderen aanzetten om rel te schoppen of propaganda verspreiden.

Vorige week braken er rellen uit in Izmir, de derde meest bevolkte stad van Turkije. De regering had besloten om Gezi Park, een van de weinige groene plekken in het centrum van Istanbul, om te toveren tot Taksim Square en er een groot winkelcentrum neer te poten. Wat begon als een kleinschalige demonstratie tegen het bouwproject is uitgemond in een gewelddadig protest tegen de autoritaire premier Erdogan. De politieke strijd woedt ondertussen nog altijd verder en de politie gebruikt traangas en waterkannonnen om de demonstranten te bedaren.

CNN Türk bevestigde dat de politie van Izmir dinsdagnacht heel wat mensen in voorlopige hechtenis heeft geplaatst omdat ze valse informatie verspreid zouden hebben via Twitter en andere sociale netwerken. De aangehouden Turken zijn naar verluidt allemaal tussen 20 en 25 jaar oud.

The Los Angeles Times meldt dat premier Erdogan tijdens een tv-interview zei dat de protesten escaleren door Twitter. “Er worden regelrechte leugens verspreid (via Twitter)”, klonk het. Erdogan is zelf actief op Twitter en heeft ruim 2,7 miljoen volgers.

Demonstranten gebruiken steeds vaker sociale netwerken. In 2011 was Twitter bijvoorbeeld razendpopulair tijdens de protestbewegingen van de Arabische Lente. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business