Nieuws

‘Ook Nederland doet mee aan spionageprogramma PRISM’

De Nederlandse inlichtingendienst AIVD kan tappen uit de verzamelde informatie van PRISM, het reusachtige Amerikaanse spionnennetwerk dat bedrijven als Facebook en Google afluistert.

De Telegraaf schrijft dit dinsdag op basis van anonieme bronnen binnen het Nederlandse veiligheidsapparaat. Volgens de krant heeft de AIVD zo toegang tot e-mails, foto’s, chatberichten en telefoongegevens die zijn verzameld via PRISM, het geheime afluisterprogramma van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA.

Niet het enige spionageprogramma
Volgens een oud-agent van de AIVD is PRISM bovendien niet het enige surveillancenetwerk dat actief is. “Er zijn nog een paar van die geheime progamma’s als Prism actief, ook in Nederland”, schrijft de Telegraaf. Daaronder behoort hoogstwaarschijnlijk Echelon, een spionageprogramma dat tien jaar geleden werd blootgelegd.

De anonieme bron weet verder te melden dat ‘alle grote commerciële internetdiensten’ verplicht zijn om informatie af te staaan aan het beruchte afluisterprogramma.

[related_article id="158901"]

De Verenigde Staten hebben het bestaan van PRISM inmiddels toegegeven, maar zeggen dat het programma binnen de grenzen van de wet opereert en de goedkeuring heeft van het Amerikaanse Congres. Hoofd National Intelligence James Clapper noemde het lekken van informatie over PRISM ‘roekeloos. ‘

Klokkenluider spoorloos
Edward Snowden, de ex-CIA’er die de informatie over PRISM naar buiten bracht, is inmiddels spoorloos verdwenen nadat hij uitcheckte bij zijn hotel in Hong Kong. Omdat de Chinese provincie een verdrag heeft met de Verenigde Staten loopt hij het risico op aanhouding en uitlevering.

De Amerikaanse overheid is inmiddels eens strafrechtelijk onderzoek gestart naar Snowden, terwijl een online petitie op de site van het Witte Huis om hem pardon te verlenen al zo’n 43.000 digitale krabbels heeft verzameld.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business