Nieuws

Google koopt sociale kaarten-app Waze

Google koopt de Israëlische startup Waze en kaapt de navigatie-app zo weg voor de neus van concurrent Facebook.

Google heeft officieel bekendgemaakt dat het de Israëlische startup achter navigatie-app Waze heeft overgenomen. De app typeert zich door het aanbod van door gebruikers gegenereerde content, zoals bijvoorbeeld file-informatie.

Eerder deze week schreven we al dat Google niet de enige was die interesse toonde, maar dat ook Facebook haar ogen op de applicatie gericht had. Maar Zuckerberg en de zijnen vissen achter het net, vermoedelijk omdat Google beloofd heeft dat de werknemers in Israël kunnen blijven werken.

[related_article id=”158901″]

Ook Apple deed in 2012 al een bod van 1 miljard op het bedrijf, dus we kunnen er wel vanuit gaan dat we met de eerder gespeculeerde overnameprijs van 1,3 miljard dollar aardig in de buurt zitten. Wat de prijs precies is geworden, is door geen van beide partijen bekendgemaakt.

In een blogpost van Google staat te lezen dat de ze de informatie van Waze willen gebruiken om Google Maps verder te verbeteren. Dus wanneer er op jouw route een ongeluk gebeurt, zal Google dit nog sneller weten en kan Google Maps Navigatie voor jou een route om de file heen voorstellen.

Waze blijft Waze

Volgens Waze CEO Noam Bardin zal alles voorlopig exact hetzelfde blijven in en rondom Waze. Het merk zal niet verdwijnen en ze blijven dezelfde leuke dingen doen.

De reden achter de overname door Google is volgens hem dat Waze om haar doelen en ambities te kunnen behalen, óf voor deze overname moest kiezen, óf naar de beurs had moeten gaan.

Een beursgang zou zorgen voor heel wat administratieve rompslomp met banken en dergelijke. Met Google aan hun zijde, kunnen ze blijven werken aan het product. Waarschijnlijk zal het "zakcentje" dat er verdiend wordt met de overname ook geen kwaad kunnen. 

Vooralsnog zal Waze gewoon blijven bestaan en zal de door de Waze-community gegenereerde data worden gebruikt voor Google Maps. Daarnaast zal Waze ook voorzien worden van zoekmogelijkheden die door Google worden aangeleverd. Maar hoe lang het bedrijf onafhankelijk zal blijven is onbekend: het Google-blog meldt in ieder geval "voorlopig nog". 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business