‘Apple iOS 7: Android na-aper’

Sommigen vinden iOS 7 geweldig. Sommigen vinden het maar niets. Ik vind dat het niet alleen een na-aper is van Android, maar van bijna elk ander huidige mobiele besturingssysteem.

Laten we beginnen met de buitenkant van iOS7. Op mij komt het over alsof men Microsofts Windows Phone 8 als inspiratie heeft genomen om een platte display met grote fonts te creëren. En vraag me vooral niet waarom Apple juist dat heeft afgekeken. Gelukkig heeft het niet die irritante tegels van WP8 toegevoegd.

Slecht gekopieerd

Of lijkt de interface van iOS 7 misschien meer op de weergave van BlackBerry 10, met zijn tweedimensionale iconen die op het behang lijken te zijn geplakt? In beide gevallen is kopiëren niet de meest oprechte vorm van vlijerij. Het getuigt van weinig respect voor het beeldende iOS-ontwerp van de inmiddels ontslagen Scott Forstall.

Als we iets verder inzoomen, zie ik dat Apple het kopieerapparaat heeft gebruikt voor het vergrendelingsscherm. Met zijn grote digitale klok, datum en een ontgrendelingsschakelaar aan de onderzijde lijkt het verdacht veel op dat van Android. Het vergrendelingsscherm van iOS 7 kan nu ook beter omgaan met notificaties.

[related_article id=”158256″]

En waar heb ik dat eerder gezien? Juist, Android.

Er zijn andere voorbeelden te vinden van dit kopieergedrag in de interface van iOS 7: het kleurschema van de kalender; de webpanelen van Safari die zo uit Chrome lijken te zijn weggelopen; de opmerkelijke overeenkomsten tussen iTunes Radio en Google Music.

En dan is er nog het gebruik van kaartjes om informatie te presenteren. Maar die weergave kunnen we toeschrijven aan het jammerlijk gestorven WebOS van Palm.

Ik vind het ook amusant om te zien dat Apple eindelijk vegende bewegingen heeft geïntroduceerd om e-mails te wissen of te archiveren bij zijn ingebouwde e-mailapplicatie. En hoewel Google een misstap beging door deze standaardactie te veranderen van wissen naar archiveren, komt het toch nog altijd verdacht bekend voor.

Inhaalbeweging
Als we de interface oplichten en naar de onderliggende technologieën kijken, zie ik dat Apple een inhaalbeweging heeft gemaakt voor fundamentele technieken als automatische updates voor apps en multitasken.

Eindelijk heeft iOS door dat de apps die je het meeste gebruikt vaak de exemplaren zijn die meer aandacht van de processor moeten krijgen. Dat is fijn, maar Windows Phone en Android hadden dat vorig jaar al. En dan te bedenken dat iOS 7 niet voor de herfst op het toneel zal verschijnen.

Laat er geen twijfel over bestaan: Apple iOS loopt nu officieel achter de feiten aan, zowel op technologisch gebied als op de markt. Apple-fans houden van hun iPhones, maar voor tegenover elk verkocht toestel staan vier verkochte Androids.

Openstaande bugs
Ik had liever gezien dat Apple wat meer aandacht had besteed aan het repareren van bugs in iOS, in plaats van een radicale renovatie van de buitenkant zonder een goede reden te hebben. Ik bedoel: iOS 6 heeft nog altijd problemen met Wifi en batterijleven. Er is niets glamoureus aan reparaties, maar het levert wel een beter product op voor de gebruikers.

Zoals mijn collega Wayne Rash het uitdrukte: “Ik was erg teleurgesteld in de aankondiging van iOS 7. Ik hoopte echt iets nieuws te zien, en dan niet alleen nieuw voor Apple.” Dat had zo mooi geweest, niet?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business