Nieuws

Rechtszaak tegen Warner Brothers om copyright ‘Happy Birthday’

Een Amerikaanse documentairemaker klaagt Warner Brothers aan voor het onrechtmatig innen van copyrightgelden voor 'Happy Birthday to You', terwijl dat nummer al lang in het publieke domein hoort te zijn.

Hollywood Reporter schrijft donderdag dat Good Morning to You Productions Corp. via het gerecht wil afdwingen dat het wereldberoemde nummer ‘Happy Birthday to You’ in het publieke domein terecht komt. En als het gelijk krijgt, eist de aanklager dat eigenaar Warner Brothers de miljoenen dollars aan copyrightgelden terugbetaalt die het in de afgelopen jaren heeft geïnd.

Good Morning to You Productions Corp. heeft een documentaire geschoten over het liedje, met de voor de hand liggende titel ‘Happy Birthday’. Toen de producenten tijdens het schieten ontdekten dat ze 1.500 dollar moesten ophoesten om het nummer in hun film te mogen gebruiken, besloten ze te betalen uit angst voor represailles.

Terugbetalen!
Maar nu heeft de productiemaatschappij besloten om alsnog  te bewijzen dat Warner Brothers geen enkel recht heeft om deze eis te stellen. En het wil dit doen via een zogenoemde ‘class action lawsuit’, zodat de beklaagde gedwongen zou worden om iedereen terug te betalen die in de afgelopen jaren moest afdragen voor ‘het meest beroemde nummer ter wereld’, zoals in de aanklacht valt te lezen.

Toen de auteurs, de gezusters Hill, het nummer in 1893 schreven, heette het nog ‘Good Morning to All’ en veranderde pas in de loop der jaren in de versie die de meeste mensen kennen. Warner Brothers beroept zich bij zijn eigendomsrecht daarom op de verschijning van de liedtekst in een boek uit 1924 en bladmuziek die in 1935 verscheen.

Claims Warner Brothers vals
Omdat de Amerikaanse copyrightwetten zijn opgerekt naar 95 jaar bescherming voor werken die na 1923 zijn gepubliceerd, zou Warner/Chappell Music tot 2030 het recht te hebben om kosten in rekening te brengen aan iedereen die het nummer wil gebruiken.

Good Morning to You is echter goed beslagen ten ijs gekomen en heeft nauwgezet de complexe voorgeschiedenis gedocumenteerd van de eigendomsrechten van het nummer. Het zegt zwart op wit te hebben dat de auteursrechten van het nummer op zijn laatst verstreken zijn in 1921.

Als het gelijk krijgt van de rechter zou Warner/Chappell Music, een divisie van Warner Brothers, alleen nog het recht te hebben om kosten in rekening te brengen voor de distributie van de eerder genoemde bladmuziek.

Het is niet de eerste keer dat een poging wordt ondernomen om klassieke werken via de rechtszaal in het publieke domein te krijgen. The Hollywood Reporter schreef eerder over lopende zaken rondom Sherlock Holmes en Zorro.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business