Nieuws

Zweedse overheden moeten stoppen met Google Apps

De Zweedse toezichthouder op gegevensbeveiliging heeft een lokale overheid opgeroepen om Google Apps niet meer te gebruiken. Reden: de manier waarop Google Apps omgaat met persoonlijke gegevens.

Het Zweedse gegevensinspectoraat ‘Datainspektionen’ heeft deze week geoordeeld dat de gemeente Salem in de provincie Stockholm moet stoppen met het gebruik van Google apps voor e-mail en voor agenda’s.

Goögle Äpps. Mörk mörk.

 

[related_article id=”158901″]

Het grootste probleem is dat de verwerker van de gegevens, Google, de regels stelt voor de behandeling van persoonsgegevens en dat ze daarbij te veel vrijheid heeft om de gegevens op andere manieren te gebruiken dan de overheid voor ogen had.

Ingela Alverfors, een advocaat voor de inspectiedienst die met de zaak belast is, vertelt aan onze Amerikaanse collega’s van ZDNet
dat de cloudcontracten botsen met de autoriteit van de overheid, omdat die normaal gezien bepaalt hoe data wordt verwerkt. “Gewoonlijk is de verantwoordelijke voor de data de sterke partij. Nu is het de cloudprovider die het contract schrijft”, zegt Alverfors.

Het contract zou bijvoorbeeld limieten moeten opleggen aan het gebruik van de gegevens, maar het Google-contract staat toe dat Google zelf de data mag verwerken om diensten te onderhouden. Dat staat te veel open voor interpretatie volgens haar.

“Je kan veel dingen doen met de gegevens. Onze mening is dat Salem allicht niet de meest gevoelige gegevens overdraagt aan de clouddienst, maar toch zijn ze nog steeds bezig met persoonsgegevens”, zegt ze.

De gemeente Salem heeft drie weken om beroep aan te tekenen tegen de beslissing. IT-chef Tony Sönderlund vertelde ZDNet dat Salem dat ook zou doen. Voor de tweede keer sinds een eerste onderzoek in 2011. De gemeente wil bij Google Apps blijven.

“We werken aan ons antwoord en het is nog te vroeg om te zeggen wat dat antwoord zal zijn. Maar we zijn er zeker van dat onze overeenkomst met Google voldoet aan Zweedse en Europese wetten”, zegt Söderlund.

“We denken er niet aan om Google Apps te verlaten, deels omdat er geen alternatief is voor de uitstekende diensten van Google.”

Google zegt: “we geloven dat Google Apps in overeenstemming is met de Zweedse wet en we blijven met alle betrokken partijen samenwerken. Meer dan vijf miljoen organisaties in de wereld, waaronder meer dan een miljoen in Europa, gebruiken Google Apps en genieten van de verhoogde productiviteit, innovatie en samenwerking die de cloud biedt.”

De beslissing over Salem betekent niet dat andere gemeenten nu ook geen Google Apps meer mogen gebruiken. Maar Alverfors zegt dat de gegevensautoriteit dezelfde beslissing zou nemen bij soortgelijke contracten.

De inspectiedienst heeft Microsofts Office 365 nog niet onderzocht volgens Alverfors. Maar deze dienst wordt ook niet zo breed gebruikt in Zweden.

Scholen zijn nog een ander verhaal en de inspectiedienst onderzoekt het gebruik van Google Apps in een school in Sollentuna Kommun, een andere gemeente in Stockholm. Zij zijn in 2009 overgestapt op het cloudplatform.

De inspectiedienst gaat volgens Alverfors onderzoeken hoeveel scholen in Zweden Google Apps en andere clouddiensten gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business