En de poplairste Linuxversies zijn…

De klassieke distro's zijn niet de meest populaire. Google is verantwoordelijk voor de twee belangrijkste Linuxversies op dit ogenblik.

Denk er eerst even rustig na over welke Linuxdistributies het goed doen bij consumenten. Welke zouden de lijst aanvoeren?

Als je al even meedraait als Linuxgebruiker, dan antwoord je allicht Ubuntu, Mint, Debian of Fedora. En je zou het grandioos mis hebben.

[related_article id=”158662″]

De populairste Linuxdistributie bij consumenten in zonder enige twijfel Android. Marktonderzoeksbureau Gartner voorspelt dat er in 2014 een miljard Androidtablets en –smartphones zullen verkocht worden. Er zouden meer Androidtoestellen uitkomen dan alle toestellen met technologie van Apple en van Microsoft.

Ja, Android is Linux. Het is al altijd Linux geweest. Ooit zijn er verschillen geweest omdat er Android-code niet terugvloeide naar de Linuxgemeenschap, maar in 2012 is Android de Linuxfamilie weer bijgetreden.

Okee, de nummer een was eigenlijk nog niet onmogelijk om te raden. Nummer twee is moeilijker, want er zijn geen bruikbare onderzoeken naar desktoplinux.

Het dichtste dat we bij een onderzoek kunnen komen, is de hitlijst van DistroWatch, een website die alle nieuws van alle Linuxversies bijhoudt. Maar zoals de mensen van DistroWatch zelf aangeven, is deze hitlijst louter een frivole meetmethode van de populariteit van Linuxdistributies gebaseerd op het aantal bezoekers van bepaalde pagina’s. Er is geen verband met het echte gebruik of met de kwaliteit en de rangschikking kan dus eigenlijk niet dienen als marktonderzoek.

Zelfs al is de ranking van DistroWatch geen marktonderzoek, het zijn de meest bruikbare gegevens die er zijn over welke distributies geliefd zijn en welke niet. Ik vind het dus verrassend dat de tweede populairste Linuxversie helemaal niet in de ranking voorkomt.

Mijn keuze voor de tweede populairste Linux is… Googles Chrome OS.

Jawel hoor, Chrome OS is ook Linux, maar dan wel een Linux die Googles Chrome-browser als interface gebruikt.

We weten niet hoeveel kopieën van Chrome OS er zijn of hoeveel Chromebooks er zijn die op Chrome OS. Cijfers over de Chromebook zijn verwarrend. Met iedereen

Iedereen van Linuxexperts tot Amazon-kopers prijzen Chrome OS aan en dus kan je wel veilig stellen dat het de meest populaire Linuxdistro is.

Vince Vizzaccaro, hoofd van marketing en strategishce allianties bij NetApplication’s NetMarketShare zegt dat ze Chromebookpenetratie meten. Maar deze heeft nog in geen enkele markt meer dan 0,1 procent marktaandeel gehaald. Dus komt hij niet voor in de rapporten.

Tegelijk is wel de meest verkopende laptop op Amazon de Chromebook die Samsung maakt. En er zijn nog meer verkopers die de Chromebook ondersteunen zoals Acer, HP, Lenovo en Google die zelf de Chromebook Pixel hebben gemaakt.

Daarmee vergeleken is het aantal laptops dat Dell ooit verkocht met een Linuxdistributie klein bier. Veel ondersteuning voor Linux is er in feite nooit echt geweest.

Linux-oprichter Linus Thorvalds houdt van de Chromebook. Al draait hij er wel Fedora op en niet Chrome OS.

Chrome OS heeft ook zijn fans onder de Linux-iconen. Greg Kroah-Hartman, een van de belangrijkste kernel-ontwikkelaars, schreef dat hij dan wel de Chrome OS niet kan gebruiken omdat hij zo vaak van kernel moet veranderen, maar dat iedereen anders wel Chrome OS kan gebruiken, zeker als je bedrijf Google Apps gebruikt. “Chrome OS is echt goed, ik hou ervan en ik denk dat het de toekomst is voor veel laptopgebruikers. Mijn dochter vraagt me elke week of ik Chrome OS op de laptop wil installeren, want dat is haar meest geliefde desktopomgeving. En die laptop draait beter dan alles wat ik al gezien heb.”

Wat de traditionele Linuxdistributies betreft, gaat de lijst op DistroWatch van vijf naar een als volgt: Fedora, Debian, Mageia, Ubuntu, and Mint

De enige verrassing daarin is Mageia, een fork van Mandriva die ik nog nooit iemand heb zien gebruiken. Misschien verkeer ik in de verkeerde kringen.

Bij mij weerspiegelen mijn eigen meestgebruikte distributies de lijst van populairste distro’s. Ik gebruik Android op mijn tablets en telefoons, Chrome OS op een Chromebook Pixel en Mint op mijn Dell-desktop en mijn Lenovo ThinkPad.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business