Nieuws

IE11: beter voor de batterij en aanraakschermen

Microsoft frist niet alleen Windows 8 op, maar presenteert ook een nieuwe versie van IE. De browser verbetert zijn ondersteuning voor touchscreens flink en introduceert honderd tabbladen per venster.

IE11, dat samen wordt verscheept met het zojuist gelanceerde Windows 8.1, is volgens hoofd Internet Explorer Dean een browser die ‘niet langer een verbruiksgoed’ is. Hij bedoelt daarmee dat de juiste browser een besturingssysteem een streepje voor kan geven op de concurrentie.

De ontwikkelaars van IE11 toonden tijdens Build 2013 in verschillende demonstraties dat webpagina’s beter op aanrakingen reageren dan bijvoorbeeld Chrome of Firefox, wat Windows 8.1 aantrekkelijker zou moeten maken voor mensen die een nieuwe tablet of hybride notebook willen aanschaffen.   

IE wordt aaibaar
Zo heeft het websites met zwevende menu’s zo aangepast dat die correct op touchcommando’s reageren en introduceert het een nieuwe adresbalk met geopende tabbladen in postzegelformaat.

[related_article id=”161452″]

Ook de favorietensectie heeft een dergelijke opfrissing ondergaan, zodat opgeslagen webpagina’s snel herkenbaar zijn en makkelijk te selecteren met de vinger. Opgeslagen websites en geopende tabbladen kunnen in Windows 8.1 met andere toestellen worden gesynchroniseerd die dezelfde Microsoft-account hebben, al kun je daarbij niet bepalen welke websites wel en welke websites niet worden gesynchroniseerd.

Naar de vorige of volgende pagina gaan nu met een veeg naar links of rechts en IE11 zou zo ook beter moeten kunnen omgaan met fotoslideshows. Webpagina’s blijven volgens Hachamovitch daarom ‘beter aan de vinger’ kleven.”

Spaart de batterij
IE11 is nu ook beter geschikt voor intensief websurfen en ondersteunt vanaf nu tot maximaal honderd tabbladen per geopend browservenster. Langdurig geopende tabbladen worden volgens Microsoft op een laag pitje gezet, zodat ze geen aandacht vragen van de processor en dus niet de batterij leegzuigen.

Microsoft verbetert daarnaast de ondersteuning voor plug-invrije HTML5-video, waardoor gestreamde videoclips minder belastend zijn voor het batterijleven. Het doet dit onder meer met het aanpassen van de afspeelkwaliteit aan de kwaliteit van de netwerkverbinding. Tijdens zijn IE11-presentatie toonde een plug-invrij Netflix in de browser, wat volgens Microsoft mogelijk is zonder apps of hulpmiddelen.

Het betere vensterbeheer in Windows 8.1 is ook doorgevoerd in IE11, zodat je volgens Microsoft zonder moeite twee webpagina’s naast elkaar kan openen.  

Microsoft zal ontwikkelaars met ingang van IE11 de mogelijkheid geven om hun websites een eigen ‘livetegel’ te geven, zodat nieuwe artikels of statusberichten in het startscherm verschijnen zonder dat je de site hoeft te openen.


LawnMark-benchmark voor HTML5-prestaties in IE11

En verbetert onder de motorkap
IE11 brengt ook ondersteuning voor innovatieve webstandaarden. Het mede door Google ontwikkelde SPDY-protocol, dat zorgt voor sneller ladende pagina’s, arriveert op IE11 en ook de ondersteuning voor WebGL is een feit.

WebGL, bedoeld voor het weergeven van 2D- en 3D-animaties, wordt al veel langer gebruikt in andere browsers, maar Micrososoft treuzelde bij het toevoegen van de grafische standaard. De onderneming noemde de standaard onveilig en claimde dat verschillende kwetsbaarheden in WebGL de browsers die het protocol ondersteunden een gewilige prooi maakten voor cybercriminelen.

Maar dankzij wijzigingen aan de standaard en nieuwe veiligheidscontroles in IE11 is de tijd volgens Microsoft nu wel rijp voor WebGL. Microsoft scant naar eigen zeggen op de achtergrond naar onveilige WebGL-content om problemen te voorkomen.

Al die vernieuwingen nemen niet weg dat IE11 nog altijd een schizofrene browser is, met een versie voor de desktop en de voor touchscreen geoptimaliseerde versie in de ‘modern’-omgeving. En terwijl je nu je tabbladen wel met andere toestellen kunt synchroniseren, is het nog altijd niet mogelijk om diezelfde tabbladen over te geven aan de desktopversie van IE, als je ze hebt geopend via aanraakvesie van IE.

Hachamovitch verdedigt die aanpak met te zeggen dat een desktopgebruiker nu eenmaal niet op dezelfde manier omgaat met de browser als een tabletgebruiker. Hij belooft echter wel om het tabprobleem in de toekomst aan te pakken.

Wie IE11 wil uitproberen, is voorlopig verplicht om de publieke testversie van Windows 8.1 te installeren. Microsoft wil niet zeggen of IE11 op oudere Windows-versies zal werken, al zinspeelt Hamachovitch wel op dat feit door zijn ‘toewijding aan Windows 7’ uit te spreken.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business