Nieuws

Microsoft: de pc is niet dood, maar ziet er anders uit

Tijdens Build 2013 doet Microsoft weinig spectaculairs, maar hamert er vooral op dat Windows 8-toestellen in alle soorten en maten naar de winkel komen. "Windows gaat een heldere toekomst tegemoet."

Bij de start van Build 2013 maakte Microsoft-topman Steve Ballmer er een punt van om te benadrukken dat vorige Microsofts vorige conferentie voor ontwikkelaars nog maar acht maanden geleden is. Hij wilde daarmee aanstippen dat het bedrijf uit Redmond een nieuwe persoonlijkheid heeft die beter bij de moderne wereld past.

“Van een softwarebedrijf zijn we overgegaan naar een bedrijf dat door software aangedreven toestellen en diensten bouwt. En de enige manier waarop deze transformatie kan worden aangedreven, is volgens het principe van ‘rapid release’”, aldus Ballmer.

De grote update van Windows 8 is een eerste uiting van die nieuwe strategie, met beter multitasken, een browser die beter samenwerkt met aanraakschermen en nieuwe manieren om de desktop bruikbaarder te maken voor de traditionele gebruikers.

[related_article id=”161452″]

Windows 8.1 is bedoeld om kritiek van die klanten te verhelpen, maar moet vooral ook weifelende kopers over de streep te trekken om een Windows-toestel aan te schaffen. Aanraakschermen spelen een centrale rol in die verkoopstrategie.

Ballmer kon dan ook geen genoeg krijgen van het woord ‘touch’, dat hij net zo bezield de zaal insmeet als toen hij ooit de woorden ‘developers, developers, developers’ uitsprak.

Tijdens de presentatie liet Microsoft dan ook een hele rits touchscreentoestellen zien, waaronder een Ativ-ultrabook van Samsung met Haswell-processor en een display die volgens Ballmer een hogere resolutie heeft dan de MacBook Air. Het toonde ook een reusachtige 27-inch all-in-one huiskamer-pc van HP.

Sneer naar de iPad
Met de hybride notebook Lenovo Helix, een tablet met afneembaar toetsenbord, demonstreerde Ballmer wat hij ‘2-in-1 werkpaarden’ noemt, krachtige hybride notebooks die kunnen worden omgetoverd tot tablet.

Zonder daarbij de iPad bij naam te noemen, deelde Ballmer een sneer uit naar de reguliere tablets waarvan het populaire Apple-product de onbetwiste marktleider is.

“Hoe vaak ben je niet naar een vergadering geweest met een tablet en was je verplicht om notities te nemen met pen en papier? Of kon je niet bij de spreadsheet die je wilde gebruiken?”, zei Ballmer.

“Het kost je een half uur om een tablet om te veranderen in iets wat een pc benadert”, vervolgde hij.


De Acer Iconia W3, de eerste kleine tablet die zal draaien op Windows 8.1

Kleine tablets
Naast werkpaarden liet Microsoft ook een nieuwe categorie kleine tablets zien, die moeten concurreren met Android-tablets en de iPad Mini aan de onderkant van de markt. Volgens Ballmer zullen zeven- en achtinchtablets met Windows 8 “de komende maanden” de winkels overspoelen. Microsft sprak daarbij nauwelijks over Windows RT, de "lightversie" van Windows 8 die is gemaakt voor ARM-processoren.

Toestellen van het Taiwanese Acer kregen een prominent plekje tijdens de ontwikkelaarsconferentie. Opvallend, omdat de fabrikant in het verleden tot een van de felste critici behoorden van Microsofts nieuwe besturingssysteem.

Windows-baas Julie Larson-Green gebruikte een nieuwe Iconia W3-tablet om te laten zien dat Windows 8.1 nu beter kan omgaan met het kleinere tabletscherm. Het is de eerste achtinchtablet met Windows 8 in het wild, die zal worden verkocht met een gratis versie van Office Home & Student 2013. Microsoft gaf de aanwezige ontwikkelaars er meteen eentje cadeau.

Hoewel de pc-markt in crisis verkeert, wilde Microsoft geen woord kwijt over het post-pc tijdperk. Ballmer sprak liever over een “interessante transitie” van pc’s naar andersoortige toestellen die op Windows draaien.

“De pc van vandaag, of het Windows-toestel, lijkt niet veel op de pc van vijf of vijftien jaar geleden” , zei Ballmer. “Sinds we de schakelaar hebben omgehaald met onze hardwarepartners hebben we een explosie gezien van uiteenlopende en innovatieve nieuwe toestellen die worden ontworpen met Windows van binnen.

De Microsoft-topman geeft toe dat het aantal beschikbare touchscreentoestellen na de lancering van Windows 8 flink aan de magere kant was. Maar hij belooft dat met de komst van Windows 8.1 er een hele nieuwe vloot toestellen onderweg is die de nieuwe touchstrategie eer aan doet.

“Wij zullen dit jaar letterlijk honderden miljoenen Windows-toestellen verkopen”, zei Ballmer. “Windows gaat een heldere toekomst tegemoet.”  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business