Nieuws

Mobiele ERP-software zit in de lift

Mobiele modules voor business-software - of mobiele ERP - groeien nog steeds als kool. Zelfs de zorg om beveiliging kan de groei niet remmen.

Meer dan de helft van de grotere ondernemingen heeft plannen voor mobiele ERP-oplossingen. En de investeringen in mobiele ERP groeien sneller dan de algemene investeringen in ICT, zo blijkt uit een studie van IDC. Zij voerden die studie uit bij bijna vijfhonderd bedrijven uit negen verschillende landen.

Hoewel de steekproef lang niet groot of globaal genoeg is om aan de cijfers al te veel waarde te hechten (behalve de VS en Australië waren enkel Europese landen vertegenwoordigd), kwamen toch een aantal resultaten naar boven drijven die veelzeggend zijn voor de stand van zaken rond mobiele ERP.

[related_article id=”161563″]

Mobiele aantrekkingskracht

Bij de redenen om in mobiele ERP te investeren, kwamen enkele antwoorden opvallend vaker terug dan de rest. Als eerste reden werd het vaakst gewezen naar een hogere productiviteit van de werknemer en lagere kost. Competitief blijven tegenover de sectorgenoten kwam het tweede vaakste uit de bus. En als derde vaakst gegeven antwoord kwam gegevenskwaliteit uit de bus.

IDC-analist Jason Andersson: "Bedrijven beseffen dat het meteen rechtstreeks invoeren van gegevens in het ERP-systeem op de plek waar de werknemers zich bevinden en op het moment dat ze deze gegevens ter beschikking hebben leidt tot een hogere gegevenskwaliteit. Anders dreigt er nadien bij het overschrijven altijd wel ergens een fout in de gegevens te sluipen."

ERP mobiel maken is dus duidelijk meer dan een poging om hip te zijn, ook al prijkt het aantrekken en behouden van talent zowat op de vierde plaats als driver voor mobiliteit binnen de ERP-sector.

Wat met beveiliging?

Wat de obstakels betreft, steekt slechts één antwoord met kop en schouders boven de rest uit: onzekerheid rond beveiliging. "Enkel in Frankrijk is er nog één groter obstakel dan beveiliging, en dat is: bedrijfspolicy", aldus Jason Andersson .

Mobiel werken is nog lang niet in elke onderneming geïntegreerd in de bedrijfspolicy, en daar moet dringend werk van worden gemaakt. Maar niet zo dringend als van een sluitende en overtuigende beveiligingsstrategie, zodat de vruchten van mobiele ERP kunnen geplukt worden.

Deze vruchten zien de bedrijven vooral in de klantgerichte functies opduiken. klantenzorg en verkoop (CRM dus) is de vaakst genoemde module waarvoor ze mobiele uitbreidingen beogen, op afstand gevolgd door projectbeheer en warehouse management. HR en de financiële afdeling zijn blijkbaar minder dringend aan mobiele verlengstukken toe. En bij de toestellen waarin men plant te investeren, prijken iPhone en iPad nog steeds ruim bovenaan het verlanglijstje van onze respondenten, met respectievelijk 52 procent van de smartphones en 66 procent van de tablets. 

Leveranciers

Wat stellen de leveranciers hier tegenover? Heel wat eigenlijk. De meeste grote spelers – SAP, Oracle, Microsoft – hebben al een waslijst aan mobiele ERP-modules, van HR over supply chain tot BI, en in alle sectoren.

Al lijkt SAP wel de kroon te spannen. Niet alleen is hun lijst van mobiele apps aanzienlijk langer dan die van de concurrenten, zij hebben ook een (op het overgenomen Sybase gebaseerde) platform waarop men eigen oplossingen kan bouwen. En met Afaria hebben ze ook een beheerplatform voor het up to date houden en beveiligen van alle mobiele software en toestellen.

Niet dat je zulks bij Oracle of Microsoft (of toch tenminste hun partners) niet zou kunnen krijgen – per slot van rekening zijn beide partijen gevestigde waarden in integratiesoftware en middleware – maar wie een voorkeur heeft voor kant-en-klare oplossingen, zal bij SAP wellicht beter zijn mobiele gading vinden.

En ook de "kleinere" spelers zoals Infor en IFS hebben de mobiele markt ontdekt, al blijft het bij Infor eerder zoeken naar mobiele modules, en heeft IFS sowieso een eerder beperkt ERP-aanbod, en dus ook voor mobiele modules. Al wil deze laatste via een Apps-cloud heel wat meer modules voorzien voor het IFS-platform. De bedoeling is hierbij dat vooral de partners hun apps in deze cloud kunnen plaatsen. Zo blijken cloud en mobiliteit toch weer rijmwoorden van elkaar. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business