Nieuws

Frankrijk stopt met internetverbod voor illegale downloaders

Frankrijk draagt zijn omstreden aanpak van illegale downloaders deels ten grave en stopt met het opleggen van internetverboden aan overtreders. Zij lopen wel nog steeds het risico op fikse boetes.

De Franse staatskrant, le Journal Officiel, publiceerde dinsdag een wijziging van Hadopi, de omstreden wet die het illegaal downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal in Frankrijk moest indammen.

Het Franse minsterie van Cultuur schrapt, zoals verwacht, een passage uit het meest omstreden artikel van Hadopi, die hardnekkige internetpiraten na drie waarschuwingen tijdelijk de toegang tot het internet ontzegde.

Wat echter wel overeind blijft, zo schrijft Numerama, is een systeem van geldboetes, uiteenlopend van 60 euro voor een enkele overtreding tot 1.500 euro voor veelplegers. Het beruchte tijdelijke internetverbod was immers maar een aanvulling voor die zwaarste overtreders, waardoor het hart van Hadopi stevig overeind blijft.

De Franse minister van Cultuur, Aurélie Filippetti, had vorige maand al gezegd dat het tijdelijke verbod uit de wet zou verdwijnen, omdat het praktisch gezien nauwelijks uitvoerbaar was.

Tijdens het vierjarig bestaan van de wet is slechts een keer daadwerkelijk een verbod uitgesproken, al is het nog verre van zeker of de straf ooit zal worden uitgevoerd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business