Nieuws

De gesneuvelde functies in de Windows 8.1 preview

Windows 8.1 zit bomvol nieuwe functies, maar er zijn ook wat zaken verdwenen die nog wel gewoon in Windows 8 zaten. Een overzicht van de geschrapte mogelijkheden.

Microsoft claimt dat het naar de feedback van zijn gebruikers heeft geluisterd bij de ontwikkeling van Windows 8.1. Dat mag dan wel zo zijn, maar het betekent ook dat bepaalde functionaliteit ontbreekt uit de previewversie, terwijl onafgemaakte apps nog altijd ontbreken. Als je op dit moment Windows 8 gebruikt, is het goed om te weten wat die missende onderdelen zijn.

Allereerst: de functies die in Windows 8 zaten, maar afwezig zijn in Windowws 8.1.

  • Het backupprogramma uit Windows 7, waarmee je schijfimage kon maken van je systeem, is verdwenen. Niet alleen het uitvoerbaar bestand en de DLL, maar ook de Windows Backup-dienst zijn in geen velden of wegen te bespeuren. De mogelijkheid om een backup te herstellen is nog wel aanwezig, maar het aanmaken van een nieuwe schijfimage kan dus niet meer in de Windows 8.1 Preview.
  • De Windows Prestatie-index is verdwenen uit de systeemeigenschappen. Je kunt nog altijd de tests uitvoeren die de prestaties van je systeem meten (via Winsat.exe), maar er is geen makkelijke manier meer om de gecombineerde cijfers in beeld te krijgen.
  • De Messaging-app, die naast Mail en Kalender leefde in het nieuwe Windows-startscherm leefde, is niet meer. Deze centrale plek voor je communicatiediensten zal waarschijnlijk geofferd zijn ten behoeve van Skype, maar toch….

Photos-app gehandicapt
De previewversie in Windows 8.1 van de Photos-app krijgt nieuwe bewerkingsfuncties, maar het is niet langer mogelijk om door afbeeldingen te bladeren van SkyDrive, gedeelde netwerkmappen of van derde partijen als Facebook en Flickr.

[related_article id=”160534″]

Daardoor voelt de app nogal halfbakken aan. (@colinizer wijst via Twitter op de mogelijke reden voor die staat: de app is compleet herschreven in XAML, terwijl de voorganger nog uit HTML en JavaScript bestond).

Gezeur met SkyDrive
De belangrijkste (negatieve?) verandering is echter de manier waarop cloudopslagdienst SkyDrive samenwerkt met Windows 8.1.

In Windows 8 moest je een Windows-desktopprogramma downloaden en installeren om bestanden te kunnen synchroniseren tussen SkyDrive en je lokale pc.

In Windows 8.1 is die synchronisatie voortaan ingebakken in het besturingssysteem (je wordt gevraagd of je SkyDrive wilt gebruiken als je een nieuwe gebruikersaccount instelt).

Die verandering is wellicht goed nieuws voor gebruikers van Windows RT, maar nogal verwarrend voor alle andere gebruikers. De desktopapplicatie is namelijk zonder opgave van reden verwijderd uit de previewversie van Windows 8.1. Dat is prima, maar er is geen vervanging voor belangrijke beheerfuncties in dat programma.

Waarom is deze verdwijning nu belangrijk? In de Windows 8.1 Preview bevat de SkyDrive-map alleen nog symbolische links naar je online opgeslagen bestanden. Dat ziet er nauwelijks anders uit dan normale bestandsmappen, maar je zult een vertraging opmerken als je een bestand in SkyDrive wilt openen.

Synchronisaties beheren moeilijker geworden
Windows 8.1 moet dan namelijk eerst het bestand downloaden, waarna het een lokale kopie aanmaakt die met SkyDrive wordt gesynchroniseerd. Je kunt ook met rechts op een bestand of map klikken en voor ‘maak offline beschikbaar’ kiezen om het te dwingen om te synchroniseren.

Maar de verwijdering van het syncprogramma betekent dat je, althans voor het moment, geen manier hebt om de map te wijzigen waar gesynchroniseerde bestanden verblijven. Er is ook geen enkele manier om te zien welke bestanden en mappen nu aan het synchroniseren zijn. Je zult dan moeten rechtsklikken op een bestand in de Windows Verkenner om te zien of de nodige opties beschikbaar zijn in het menu.

Sommige van deze vermiste functies zullen waarschijnlijk weer opduiken als Windows 8.1 officieel wordt gelanceerd, maar er is geen enkele garantie dat dit ook het geval is. Een mogelijkheid is dat de huidige incarnatie van Windows 8.1 eind augustus wordt gelanceerd, waarna de ontbrekende puzzelstukjes in de komende via updates worden aangevuld.

Als we iets belangrijks over het hoofd hebben gezien dat ontbreekt in Windows 8.1, laat het ons dan weten in het commentaarveld.

appbackupfunctiesnieuwsphotospreviewskydrivesoftwareWindowswindows 8windows 8-1

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN