Nieuws

Beschuldiging: Microsoft kraakt versleutelde informatie voor NSA

Een rapport over het Amerikaanse overheidsspionageschandaal Prism beschuldigt Microsoft ervan beveiligde en versleutelde boodschappen door te spelen aan veiligheidsdienst NSA.

Nieuwe berichtgeving van The Guardian beschuldigt Microsoft ervan nauw samen te werken met de Amerikaanse geheime dienst NSA. Ze citeren uit een document dat klokkenluider Edward Snowden heeft vrijgegeven. Het document maakt duidelijk op wat voor schaal de technologiebedrijven en de geheime diensten samenwerken.

Microsoft helpt volgens de documenten van Snowden de geheime diensten om zijn versleuteling te omzeilen. Daardoor kunnen webchats in Hotmailvervanger Outlook.com onderschept worden. Microsoft zou een technologie in huis hebben om versleutelde communicatie te surveilleren.

Deze technologie is getest en kwam midden december 2012 online, enkele maanden voor Outlook.com de oudere Hotmail zou vervangen.

[related_article id=”161452″]

Er zijn ook beschuldigingen dat Skype, sinds oktober 2011 in handen van Microsoft, ook samenwerkte met Amerikaanse veiligheidsdiensten. Zo zouden audio- en videoconversaties doorheen Prism gevoed worden.

In een verklaring na deze bekendmakingen, zei Microsoft dat het ‘duidelijke principes’ heeft die voorschrijven hoe de softwaregigant omgaat met overheidsvragen voor ordehandhaving. Het zegt ook dat het ‘alle verzoeken zeer grondig bestudeert en ze verwerpt indien ze niet legitiem zijn’.

“We voldoen enkel aan verzoeken met vragen over specifieke accounts of identiteiten en we zouden niet voldoen aan sleepnetsurveillantie die de laatste weken in de pers worden besproken. Dat blijkt ook uit de omvang van de informatie die we recent hebben vrijgegeven.”

In maart heeft Microsoft zijn eerste transparantierapport uitgebracht na druk van privacy- en burgerrechtengroeperingen. Van de 75.300 verzoeken, zijn maar 1.558 keer gegevens vrijgegeven aan de ordehandhavers. Dat is 2,2 procent.

Microsoft heeft in een mail aan The Guardian ook nog eens benadrukt dat ze geen directe toegang verleent aan SkyDrive, Outlook.com, Skype of eender welk ander Microsoftproduct.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business