Nieuws

Versnel je harde schijf met een cache-SSD

Al decennia lang zit er standaard een klassieke, relatief trage harde schijf in je computer. Sinds kort voegen fabrikanten een SSD met amper schijfruimte toe om die snelheid op te voeren. Heeft zoiets nut?

Een harde schijf is tegenwoordig een van de traagste onderdelen van een computer, en dat is jammer. Alle andere hardware wordt namelijk wel elk jaar sneller.

Daarom vervangen steeds meer fabrikanten hun harde schijven door supersnelle SSD’s. Maar voor computers uit het goedkope segment is het hoge prijskaartje en de lage opslagcapaciteit van die snelle schijven niet interessant genoeg. Tegenwoordig counteren fabrikanten de trage harde schijven met een zogenaamde kleine cache-SSD. Die zou ervoor moeten zorgen dat een klassieke harde schijf veel sneller reageert, met een snellere computer als gevolg.

In de praktijk

De functie van een cache-SSD is eenvoudig: alle data die binnenkomt, verwerken en doorsturen naar de harde schijf. Zo geniet je van de snelheid van een SSD, met de opslagcapaciteit van een grote harde schijf.

Dat klinkt als een perfect huwelijk, maar veel is afhankelijk van de grootte van de cache-SSD. Hoe kleiner die is, hoe minder die kan bufferen, en hoe minder snel de reactietijd van de SSD is. Een cache-SSD van 8 GB is het absolute minimum, maar bij voorkeur kies je voor een oplossing met 32 GB. Die duwt de meerprijs voor een laptop niet zo heel veel hoger, terwijl het snelheidsgevoel wel hoger ligt.

Zo’n cache-SSD staat meestal prominent genoteerd naast de complete opslagcapaciteit van de harde schijf, maar je mag geen rekening houden met zijn opslagcapaciteit. Zo’n cache-SSD kan je namelijk niet benaderen in Windows. De meegeleverde software van de fabrikant zorgt ervoor dat de cache-SSD automatisch werkt, zonder dat je ze ziet en zonder dat je iets moet instellen. Een eenvoudige oplossing om snelheidswinst te ervaren zonder dat je moet investeren in een grote, dure SSD. 

Even snel?

De hamvraag blijft: is een cache-SSD even snel als een volwaardige SSD? Helemaal niet! Een volwaardige SSD biedt bij elke opdracht voor 100% extra snelheid, ongeacht welke actie. Een cache-SSD gaat kijken welke programma’s je het meest gebruikt, en zal die bufferen voor onmiddellijke toegang.

Dit zorgt dat vele, maar zeker niet alle programma’s snel bereikbaar zijn. Daarom is het belangrijk dat je een zo groot mogelijke cache-SSD kiest. Hoe groter die cache, hoe meer programma’s en taken snel bereikbaar zijn, hoe sneller je computer aanvoelt. Zolang conventionele SSD’s duur blijven, zal een cache-SSD bestaansrecht hebben.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business