Nieuws

Mobistar heeft geld zelf nodig, betaalt geen dividend

Mobistar verlaagt haar financiële vooruitzichten voor 2013 en schrapt het dividend in een poging geld vrij te maken voor de harde concurrentiestrijd op de mobiele markt.

Mobistar verlaagt haar financiële vooruitzichten voor 2013 en schrapt het dividend in een poging geld vrij te maken voor de harde concurrentiestrijd op de mobiele markt.

De prijzen op de mobiele markt zijn met 20 procent gedaald als gevolg van de nieuwe telecomwet die eind vorig jaar zijn intrede heeft gemaakt. Die maakt het voor de gebruiker veel eenvoudiger om te wisselen tussen operatoren, en dat heeft bij de operatoren een ware prijzenslag uitgelokt.

[related_article id=”161563″]

Mobistar zag die prijzenslag vooral in het tweede kwartaal van 2013 sterk toenemen en ziet zich als gevolg van de daling van de winstgevendheid genoodzaakt om haar financiële vooruitzichten voor het boekjaar 2013 te verlagen.

Het telecombedrijf hoopt op die manier geld te vrijwaren om de investeringen in de kwaliteit van haar netwerk en de klantendienst veilig te stellen en zich op die manier beter te wapenen in de bikkelharde strijd om de mobiele klant.

Mobistar is in de eerste plaats een mobiele operator, zeker nu het een punt heeft gezet achter het aanbod van vaste lijn-diensten aan consumenten. Het heeft momenteel echter weinig troeven om uit te spelen tegen concurrenten als Telenet en Belgacom, die klanten kunnen lokken met de combinatie van een triple play-pakket met een mobiel abonnement. Vermoedelijk moet de uitrol van het langverwachte 4G-netwerk hier een antwoord kunnen bieden.

Winst daalt

Hoewel het totaal aantal klanten op het Mobistar-netwerk in de eerste helft van 2013 is gestegen met 6,2 procent, is dat vooral te danken aan het succes van de de ‘virtuele operatoren’ (MVNO’s) die gebruik maken van Mobistars infrastructuur.

Bij het aantal directe klanten zien we op een jaar tijd namelijk een daling van 3,52 miljoen tot 3,33 miljoen. Tegelijk is het aantal indirecte klanten echter gestegen van 619.436 tot meer dan 1 miljoen. Het grootste deel hiervan is terug te vinden bij King en Kong van Telenet, dat net als Colruyt gebruik maakt van het Mobistar-netwerk.

Mobistar ziet niet alleen een deel van haar klanten verdwijnen, het verdient ook minder aan de klanten die wel blijven. In het tweede kwartaal van 2013 verdiende Mobistar per klant 27,35 euro, goed voor een daling van drie procent ten opzichte van het eerste kwartaal.

De operator noteerde het voorbije semester dan ook een omzet die 5,7 procent lager lag dan het jaar daarvoor, ofwel een totale omzet van 757 miljoen euro. De nettowinst zakte met 38,3 procent, en strandde op 57,3 miljoen euro.

Mobistar koppelt deze tegenvallende resultaten aan een verlaging van haar financiële vooruitzichten voor het tweede semester van 2013. Over heel 2013 zal de omzet maximum 12 procent lager liggen dan in 2012. Eerder hanteerde het bedrijf nog een krimp van 4 tot 6 procent.

De bedrijfswinst voor afschrijvingen en afboekingen (ebitda) moet dit jaar minstens gelijk zijn aan 300 miljoen euro, terwijl eerder werd uitgegaan van 380 tot 420 miljoen euro. Mobistar verwacht daarnaast een operationele cash-flow minstens gelijk aan 100 miljoen euro, in tegenstelling tot de eerdere prognoses van 175 tot 215 miljoen euro.

Als gevolg van deze herziening zal de Raad van Bestuur aan de Algemene Vergadering der aandeelhouders voorstellen om de uitbetaling van het dividend voor het boekjaar 2013 op te schorten. Zo kan Mobistar geld binnen het bedrijf houden om haar geplande investeringen veilig te stellen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business