Nieuws

Breng orde in je mp3-collectie

Je hebt een stevige verzameling muziekbestanden aangelegd, maar het is ver zoeken naar enige orde. Geen nood, zet NeatMP3 aan het werk en wanneer die klaar is, vind je zelfs de meest exotische songs in een knip terug.

Je hebt een aardige collectie mp3-bestanden opgebouwd, maar die is – om het zacht uit te drukken – behoorlijk in de soep. De hoogste tijd dan om daar wat orde in te brengen;  een karwei waarmee NeatMP3 je kan helpen.

Misschien eerst de ‘vervelende’ aspecten. Tijdens de installatie van de tool moet je enkele keren op Decline drukken om te vermijden dat andere software mee op je systeem wordt gezet. Wat storend is ook dat er na bepaalde operaties een venstertje opduikt dat je vriendelijk verzoekt de tool te ‘liken’. De ‘prijs’ voor gratis software, blijkbaar..

[download_file]

Start je NeatMP3 op, dan is het hoofdvenster leeg. Logisch, want het is precies de bedoeling dat je die met mp3-bestanden gaat bevolken – overigens kan het programma ook prima overweg met andere audioformaten als wav, flac, ogg, mp4, enz. Zodra je de (root?)map(pen) van je muziekbestanden hebt toegevoegd, worden alle gedetecteerde songs in een lange lijst opgenomen. Een ingebouwde muziekspeler laat je toe een geselecteerde song te beluisteren – meer dan een Start- en Stop-knop hoef je hier echter niet te verwachten. Dat maakt het makkelijker bepaalde nummers te verwijderen die je toch maar liever buiten je verzameling houdt.

[related_article id=”160734″]

Tijd nu om NeatMP3 aan het werk te zetten. Op basis van jouw criteria zal die namelijk alle songs in één keer in submappen onderverdelen en die desgewenst ook van andere bestandsnamen voorzien. Dat laatste gebeurt op basis van tags. Blijken die ontoereikend dan zal NeatMP3 die zelf proberen te reconstrueren op basis van de bestandsnamen. Lukt dat niet, dan krijg je daar automatisch een melding over. Overigens kan je het programma ook zo instellen dat je bij onvolledige tags automatisch wordt gevraagd de ontbrekende gegevens aan te vullen. 

Er zijn 13 verschillende manieren waarop je je songs in submappen kan onderverdelen – de optie Don’t organize, waarbij NeatMP3 je muziekbestanden niet zal verhuizen, niet meegerekend. Kies je bijvoorbeeld voor Genre/Artist/Album, dan zou een muzieknummer als Addicted.mp3 kunnen terecht komen in de mappenhiërarchie: LatinEnrique IglesiasGreatest Hits. Maar ook andere combinaties als Year/Artist, Genre/Year/Artist, enz zijn dus mogelijk.
Je instellingen kan je bovendien bewaren in profielen, zodat je ze later makkelijk weer kan oproepen.

NeatMP3 is niet het meest gesofisticeerde mp3-programma dat we kennen, maar voor wie snel orde wil scheppen in zijn mp3-chaos is het best wel bruikbaar én – ook niet mis – je hoeft er nauwelijks zelf energie in te steken. 
NeatMP3 is beschikbaar voor zowel Windows als Mac.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business