Nieuws

Geheime functie Android 4.3 geeft meer controle over apps

Een verborgen functie in de laatste update van Android Jelly Bean laat je dubieuze toestemmingen voor apps in een centraal menu uitschakelen.

Androidpolice ontdekte de functie tijdens het doorvlooien van Android 4.3 (Jelly Bean). Dit is de laatste update van het mobiele besturingssysteem die onder meer beperkte gebruikersprofielen toevoegt aan de mogeljkheden.

Maar App Ops, zoals de functie heet, stond niet op het lijstje van officiële vernieuwingen. Het biedt een centraal menu voor het regelen van toestemmingen voor geïnstalleerde apps op Android-toestellen.

Je kunt zo zien of een app bij je contacten kan en of hij toegang heeft tot je lokale bestanden. Veel gebruikers letten vaak niet op het grote aantal toestemmingen dat apps vragen bij installatie, waardoor sommige mobiele applicaties toegang krijgen tot persoonlijke gegevens als locatiegebaseerde informatie, privéfoto’s en persoonlijke berichten.

[related_article id=”158901″]

Werk in uitvoering
Volgens de blog heeft Google App Ops buiten het zicht verborgen, omdat de functie verre van af is. Zo is het wel al mogelijk om toestemmingen uit te schakelen, maar krijg je achteraf geen melding te zien die aangeeft waarom een bepaald gedeelte van de app niet werkt.


Bron: Androidpolice.com

Androidpolice noemt de Facebook-app als voorbeeld, waarbij het mogelijk is om het doorgeven van je locatie te blokkeren. Achteraf krijg je echter geen notificatie in beeld die uitlegt dat een app in zijn doen en laten is beperkt, wat problemen achteraf helpt voorkomen.

Het ondoorzichtige toestemmingenbeleid voor apps is al langer een doorn in het oog voor Android-gebruikers en het is goed om te zien dat Google eindelijk werk maakt van dit mankement.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business