Nieuws

Asus laat Windows RT voortaan links liggen

Asus heeft het gehad met Windows RT, de light-variant van Windows 8 voor toestellen met ARM-processoren.

CEO Jonney Shih zei in een interview met techblog AllthingsD van de Wall Street Journal dat zijn experimenten met Windows RT op niets zijn uitgelopen. “Het resultaat is niet erg veelbelovend”, zei hij.

Hij doelt daarmee op zijn VivoTab RT, een van de toestellen die Microsoft op het podium presenteerde tijdens de lancering van Windows 8.

Windows RT, dat is geschreven voor toestellen met energiezuinige ARM-processoren, heeft als belangrijkste kenmerk dat het niet in staat is om traditionele x86-desktopsoftware te draaien.


Deze VivoTab RT is volgens Asus voorlopig het laatste toestel met Windows RT dat het zal maken.

Shih zegt nu dat Microsoft zich heeft verkeken op de wensen van de consument. Hij wijst op het feit dat veel mensen nog altijd de klassieke desktopprogramma’s draaien en zegt bovendien dat het bedrijf uit Redmond de startknop niet uit de nieuwste Windows-versie had moeten verwijderen.

[related_article id=”161452″]

Hoewel Shih niet helemaal uitsluit dat Asus in de toekomst opnieuw een toestel zal uitbrengen met Windows RT, zal het desondanks zijn energie steken in apparaten met Intel-processoren, die dus draaien op het meer complete Windows 8.

Slechte vooruitzichten voor Windows RT
Asus is niet de eerste pc-fabrikant die de handdoek in de ring gooit voor Windows RT. Samsung stopte al eerder met de verkoop van Windows RT-toestellen. Acer wilde zich niet eens wagen aan ‘Windows 8 light’ en wacht volgens PC World op een versie van Windows RT die het waard is om aan te bieden. Ook telefoonmaker HTC schrapte een Windows RT-tablet die het in productie had.

Nu ook Microsofts eigen Surface RT een gedeeltelijke mislukking lijkt, wordt de druk steeds groter om het OS in de steek te laten. Tijdens Microsofts Build-conferentie was het opvallend stil over Windows RT, al lijkt de kans klein dat het de tabletvariant van Windows 8 zal laten vallen.

Zo meldde persbureau Bloomberg begin juni nog dat Microsoft overweegt om de OEM-prijzen voor Windows RT te verlagen, zodat pc-makers zulke toestellen voor een lagere prijs kunnen aanbieden.

Daarnaast werkt Microsoft aan Outlook RT, een versie van het e-mailprogramma die ook kan draaaien op de ARM-versie van Windows 8.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business