Nieuws

Aldi legt Medion Akoya E6234 (MD 99230) in de winkel

Een 15 inchlaptop voor 399 euro, daarmee leg je de verwachtingen niet bepaald hoog. Voor een klein budget heb je een prima gebalanceerde, ietwat trage machine.

Met elke laptop die Medion in Aldi legt, kunnen we mee aan de slag. Deze keer hebben we opnieuw een testexemplaar ontvangen, maar helaas eentje die beperkt werkte. We geraakten enkel tot het BIOS, niet verder. Wegens de strakke deadline was er geen tijd om een nieuwe te sturen, dus overlopen we met je de specificaties en de valkuilen waarop je moet letten.

Pentium-processor

Voor 399 euro kun je niet veel verwachten. Medion heeft voor een Intel Pentium 2020M dualcoreprocessor gekozen, geklokt aan 2,4 GHz met 2 MB cache. Een typische processor die we terugvinden in budgettoestellen, en helemaal geen foute keuze. De prestaties zijn behoorlijk, zolang je geen al te intensieve taken van je laptop verwacht.

[related_article id=”152275″]

De grafische kern die in de Pentium-processor zit verwerkt, is daarentegen absoluut niet de moeite. Heel traag, amper bruikbaar, zeker niet voor spelletjes. Een verplicht nummertje van Intel, eentje waar je geen aandacht aan mag schenken.

Pixels

Ondanks dat ons testexemplaar niet goed werkte, startte het toestel wel op in het BIOS. Daarmee hebben we de schermkwaliteit toch een beetje kunnen evalueren. De resolutie van 1.366 bij 768 pixels is niet baanbrekend, maar de beeldkwaliteit valt goed mee voor een laptop in deze prijscategorie. De verticale kijkhoeken zijn prima, enkel de horizontale kijkhoek is ietwat beperkt. De kleuren hebben we niet fatsoenlijk kunnen evalueren.

Verder vinden we 4 GB RAM aan boord van deze laptop, meer dan voldoende voor deze configuratie. De grote 1 TB harde schijf is een belangrijke troef, maar helaas is het een bijzonder traag exemplaar (5.400 rpm). Zonder twijfel de achilleshiel van de Medion Akoya MD 99230.

Bluetooth

Andere verrassende extra’s voor een laptop in deze prijscategorie is bluetooth 4.0 en twee USB 3.0-aansluitingen. In totaal vinden we zelfs vier USB-aansluitingen, altijd handig! Het toestenbord plooit onder lichte druk en typt niet echt vlot wanneer je lange teksten moet tikken. Voor sporadisch gebruik doet het prima dienst. Er is ook een klein apart numeriek klavier aanwezig.

Het touchpad is wat aan de kleine kant, zeker nu andere fabrikanten resoluut voor grote aanraakvlakken kiezen. De Windows 8-gestures werken af en toe, maar niet regelmatig genoeg om altijd te gebruiken.

Conclusie

Ondanks dat we geen benchmarks op deze laptop hebben losgelaten, voelt dit als een doordeweekse budgetlaptop aan. De plastic behuizing voelt goedkoop aan en de specificaties zijn eerder middelmatig met vooral een trage harde schijf als doorn in het oog. De extra’s zoals bluetooth, USB 3.0 en 1 TB opslagcapaciteit maken dit toestel enigzins interessant. Eentje voor lichte gebruikers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business