Nieuws

Hands-on met de LG G2

LG heeft het heft in handen genomen en zowat alles wat je in een smartphone kan stoppen gedaan. Maar werkt het ook? En hoe zit dat met die knoppen achteraan?

Een eerste blik op het toestel doet niets vreemd vermoeden, tot je hem wil inschakelen. Alle knoppen van de G2 zijn naar de achterkant verhuisd. Een vreemde keuze? Niet echt, want LG heeft goed gekeken hoe de meesten hun smartphone vastnemen. De meeste gebruikers houden hun wijsvinger centraal op het toestel, onbewust. Daarom de keuze om die knoppen daar te plaatsen.

Ik houd mijn vinger daar standaard wel, maar andere collega journalisten hebben iets meer problemen. Ongetwijfeld iets waar je aan moet wennen, maar het idee spreekt me heel sterk aan. Het zou me niet verbazen dat andere merken dit idee zomaar overnemen.

Dubbele functie

Achteraan het toestel zitten twee volumeknoppen met tussenin een aan/uit-knop die iets hoger ligt. De volumeknoppen hebben trouwens een dubbele functionaliteit. Houd je de bovenste lang ingedrukt, dan open je de notitie-app. Doe hetzelfde met de onderste knop, en je opent de camera-app. In de camera-app zelf doet de onderste knop dienst als shutter-knop. Een goed idee, want naar mijn gevoel levert dit stabielere foto’s op dan een aparte shutterknop bovenaan bij een smartphone.

[related_article id=”152275″]

De optische stabilisatie van de camera helpt je trouwens extra om scherpe foto’s te nemen. Een test met een bibberende hand toont dat het best goed werkt, maar hiermee moet ik fatsoenlijk buiten mee aan de slag om echt een oordeel over te leveren. Waar ze bij LG trots op zijn, is de manier hoe ze de grote 13 megapixelcamera met stabilisatie in het toestel hebben verwerkt, zonder de klassieke ‘buil’ zoals je bij andere fabrikanten weleens ziet. Het geeft het toestel een meer gestroomlijnd uiterlijk. De foto’s zien er contrastrijk en behoorlijk scherp uit, althans dat leiden we af op het scherm van de G2.

Gevoel

Het algemene gevoel van de G2 zit trouwens goed. Het gewicht is mooi verdeeld en je hebt een aardige greep om het toestel. De gladde achterkant heeft wel een bepaald risico dat hij potentieel uit je handen glipt, maar het gebogen profiel ervan zou dat moeten tegengaan. Een langere test binnenkort zal daarover kunnen oordelen.


Dankzij twee connectoren voor het aanraakscherm heeft de LG G2 een dunne schermbezel.

Het grote scherm boezemt angst in om met één hand te bedienen, maar door de heel slimme bezel aan de zijkanten valt het best mee. Alles went, maar het blijft natuurlijk een grote smartphone met een 5,2 inchscherm.

Tweemaal kloppen

Een nieuw vlaggenschip betekent ook een nieuwe kans om allerlei softwarematige gadgets te tonen. De meest belangrijke voor de G2 is zonder twijfel ‘KnockOn’. Door twee keer op het scherm te tikken, activeer je toestel. Dat is vooral interessant omdat de aan/uit-knop achteraan zit. Ligt de G2 plat op tafel, dan hoef je hem dus niet op te tillen om te activeren. In het begin moet je even zoeken hoeveel druk je op elke tik moet zetten. Bij deze korte test werkt het prima wanneer ik iets meer mijn nagels gebruik.


Je kan een vierde softwareknop onderaan zelf configureren, indien je dat graag wil.

Eentje die power users leuk gaan vinden, is Slide Aside. Android staat synoniem met multitasken, maar op de G2 kan je door met drie vingers naar links te vegen programma’s ‘docken’. Veeg met drie vingers terug naar rechts om de verschillende actieve apps terug te halen. In de notificatiebalk bovenaan krijg je te zien hoeveel apps je hebt gedockt.

Guest Mode

Android geeft sinds versie 4.2 op tablets de mogelijkheid om meerdere profielen aan te maken, maar voor smartphones hebben ze dat nog niet geactiveerd. LG vangt dit op met een zogenaamde Guest Mode. Hiermee kan je bij elke app kiezen of hij zichtbaar is of niet in iemand anders handen. Op het eerste gezicht lijkt het behoorlijk tijdsintensief om alles in te stellen, maar eens dat achter de rug is, kan je je toestel zonder schrik even aan je kinderen, familieleden of anderen geven.

Een andere handige functie in de G2 is Plug & Pop. Van zodra je een USB-kabel of hoofdtelefoon aansluit, krijg je onmiddellijk een klein menuutje onderaan met de meest gebruikte apps. Die lijst evolueert naargelang je gebruik. Ik kon terplekke met een hoofdtelefoon testen. Van zodra je de jack-stekker insteekt, activeert het scherm en krijg je onderaan een lijst van apps waardoor je kan scrollen. Het is niet nieuw, Samsung doet dit al even, maar de optie is welkom.

Benchmarks

LG denkt ook aan je televisie en introduceert een verbeterde QuickRemote app. Naast een ellenlange lijst met ondersteunde toestellen in je woonkamer, kan je voortaan ook infrarood-commando’s aanleren. De interface ziet er overzichtelijk uit en de app doet wat hij moet. Iets leuk voor de muziekjunkies: de LG G2 is de allereerste smartphone die content kan afspelen in 24 bits/192 kHz HiFi. Dat hoor je natuurlijk niet op de luidsprekers op het toestel zelf, maar een goede hoofdtelefoon maakt het kwaliteitsverschil wel direct duidelijk.

De Snapdragon 800 zorgt er trouwens voor dat ik de G2 op geen enkel schokje of hapering kan betrappen. Een kort spelletje zorgt er wel voor dat hij warm wordt, maar echt storend is het niet. Qualcomm is trouwens best trots op zijn chip. Een testtoestel op de vloer haalde een score van 21.404 punten. Dat is een pak meer dan zijn voornaamste concurrenten:

Quadrant Benchmark

 Samsung Galaxy  
S4

      HTC One             Sony Xperia Z              LG G2            
     
Totaal1198612335802021404
CPU39626366832031569406
Memory990611094990614837
I/O76391058972018756
2D Graphics5001032500833
3D Graphics2260227521802254


 

Geen prijs

Het eerste wat je natuurlijk wel opvalt, is het grote 5,2 inch Full HD-scherm. De kleuren zijn behoorlijk agressief en durven zelfs wat naar AMOLED te neigen. Los daarvan is het een heel knap scherm met een heel hoge helderheid. Afwachten wat het resultaat is bij direct zonlicht, en wat voor impact het heeft op de autonomie. De kijkhoeken zijn prima: het scherm verkleurt zelfs onder extreme hoeken amper.

De LG G2 heeft zowat alles in huis om elke andere smartphone op de markt te overklassen, maar er blijft nog één belangrijke vraag onbeantwoord: zijn prijs. LG zwijgt in alle talen wat het gaat worden. Ze hebben dringend een inhaalbeweging nodig, en dat kan enkel met een scherpe prijs die niet meer mag bedragen dan 599 euro, het huidige prijskaartje van de Samsung Galaxy S4. Afwachten of LG dat voor elkaar krijgt.

De LG G2 ligt voor eind september in de winkel. Een exactere lanceringsdatum in België en Nederland wordt later nog bekend gemaakt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business