Nieuws

Xboot: Multibooten vanaf een usb-stick

Als je geregeld Linux-distro's gebruikt, is het fijn om er een direct te kunnen opstarten vanaf een usb-schijf. Maar waarom zou je kiezen, als je met Xboot meerdere tegelijk kunt installeren op een enkele stick of dvd en eenvoudig overschakelen?

Windows mag dan dan het besturingssysteem naar keuze zijn voor de meeste thuisgebruikers, maar in de Linux-wereld stikt het van de nuttige en bruikbare distro’s. Daarbij denken we niet alleen aan Ubuntu of Fedora, maar ook reparatiekits (GParted, MemTest86) en boot-cd’s van antivirusbedrijven als F-Secure of BitDefender.

Met het razend handige Xboot kun je je favoriete bootbare imagebestanden (ISO) wegschrijven naar een cd/dvd of ze opslaan op een bootbare usb-stick. Daardoor ben je niet meer verplicht om te kiezen en kun je eenvoudig schakelen zonder van medium te hoeven wisselen.

[download_file]

Je kunt Xboot niet gebruiken voor het aanmaken van ISO-bestanden, maar het is wel mogelijk om direct vanuit het programma je favoriete distro’s en toolkits te downloaden. Je sleept die dan naar het multibootmenu, waarna het programma de checksum controleert en de ruimteverdeling nagaat.

[related_article id=”160534″]


Via "File > download kun je direct vanuit het programma de juiste ISO"s downloaden.

Xboot ondersteunt weliswaar niet alle mogelijk ISO-bestanden, maar het aanbod is groot genoeg om aantrekkelijk te zijn voor ware knutselaars. Bovendien kun je niet-ondersteunde ISO-bestanden toevoegen via Grub4Dos ISO Emulatie en er is een QEMU-emulator aanwezig, waarmee je live distributies kunt opstarten binnenin Windows.

Dit programma heeft veel weg van GNU Grub, maar is beter geschikt voor minder ervaren gebruikers dankzij zijn toegankelijke interface en brede ondersteuning voor handige distro’s en toolkits.

Xboot is gratis en werkt alleen op Windows. Download het gecomprimeerde installatiebestand via de link bij dit artikel. Je zult arriveren op een Google Site, waarna je Xboot binnenhaalt door op het blauwgedrukte woordje Here te klikken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business