Nieuws

Mozilla zet Windows 8-vriendelijke Firefox op de planning

Mozilla brengt tegen december een nieuwe aanraakvriendelijke versie uit van Firefox uit voor Windows 8, een volwaardig alternatief voor Internet Explorer op dat platform.

Tijdens een planningsvergadering voor de Firefox-ontwikkeling heeft Mozilla vorige week vastgelegd dat een vroege testversie van ‘Firefox for Metro’ op 16 september in zijn Aurora-testkanaal zal verschijnen.

De software, die de naam Metro Preview Release krijgt, is een speciale uitvoering van de browser die werkt in het aanraakvriendelijke deel van Windows 8. Op 28 oktober volgt een officiële bètaversie en de definitieve uitvoering zal op 10 december samen met Firefox 26 worden verscheept.

Firefox werkt al in Windows 8, maar dan alleen in het desktopgedeelte van het besturingssysteem. Mozilla heeft voor de ‘metroversie’ van zijn browser een geheel nieuwe interface voorzien, onder meer met verborgen menubalken die pas in beeld komen wanneer je van de onder- of bovenrand van het scherm naar binnen veegt.

Google bracht al eerder een Windows 8-versie uit van zijn Chrome-browser, maar deed nauwelijks aanpassingen voor touchscreenoptimalisatie.

De ontwikkeling van de nieuwe Firefox-versie heeft heel wat voeten in de aarde gehad: Mozilla liet in maart 2012 al het eerste prototype zien van de aanraakvriendelijke browser. Bijna twee jaar later krijgen gebruikers van Windows 8 dan eindelijk een volwaardig alternatief voor Internet Explorer 10 of Internet Explorer 11, de vaste browser voor mensen die overschakelen naar Windows 8.1.

De kans is klein dat Mozilla de nieuwe aanraakvriendelijke versie van Firefox ook naar Windows RT zal brengen. Deze speciale uitvoering van Windows 8 draait alleen op ARM-processoren en Microsoft heeft deze versie zodanig dichtgetimmerd dat Mozilla eerder klaagde over concurrentievervalsing.

Met een bijdrage van Ed Bott, ZDNet.com

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business