Nieuws

Duitse mailprovider wil rol overnemen van Lavabit

Posteo, een Duitse provider van beveiligde webmail, denkt er aan om in het gat te springen dat is achtergelaten door Lavabit, de voormalige mailprovider van klokkenluider Edward Snowden.

Het vijfkoppige bedrijfje uit Berlijn richt zich nu nog voornamelijk op de Duitse markt, maar werkt volgens OnSoftware hard aan een Engelstalige vertaling van de website. Het zou bovendien bezig zijn met ‘end-to-end’-encryptie voor het mailverkeer, al wil de onderneming weinig details kwijt wanneer het definitief internationaal gaat.

Die vertaling zou de dienst aantrekkelijker moeten maken voor buitenlandse klanten die op zoek zijn naar een e-maildienst die veilig is voor spiedende ogen. Posteo biedt nu al een webmaildienst in 57 talen aan, waaronder Nederlands, maar heeft zijn algemene informatiepagina’s nog altijd slechts in het Duits beschikbaar.

Met de recente sluiting van de Amerikaanse mailprovider Lavabit is er ruimte op de markt voor geëncrypteerde maildiensten. De algemeen directeur van Mega zei vorige week al tegen onze collega’s van ZDNet.com dat er een alternatief in de maak is voor Lavabit, die dezelfde encryptie in huis heeft als de bestandskluis.

[related_article id=”161920″]

De eigenaar van Lavabit, Ladar Levison, besloot onlangs de deuren te sluiten nadat hij een gerechtelijk dwangbevel ontving van de Amerikaanse overheid. Hij zei dat hij “niet medeschuldig wilde zijn aan misdaden tegen de Amerikaanse bevolking”, wat er mogelijk op wijst dat hij werd gedwongen vertrouwelijke gegevens van zijn gebruikers te overhandigen.

De sluiting van Lavabit had een sneeuwbaleffect: het Amerikaanse bedrijf Silent Circle besloot kort daarop zijn concurrerende maildienst preventief uit de lucht te halen. En dinsdag maakte de eigenaar van de website Groklaw bekend dat zij ook de handdoek in de ring gooit.

Groklaw, een nieuwssite die vooral mikt op juridische berichtgeving rondom software en opensource, zegt dat het niet maar kan functioneren in het huidige politieke klimaat.

“De eigenaar van Lavabit vertelt ons dat hij is gestopt met het gebruik van e-mail en als we wisten wat hij wist, zouden we ook stoppen”, zegt eigenaresse Pamela Jones in haar laatste bericht. “Ik kan Groklaw op geen enkele wijze doen zonder e-mail.”

Beveiligingbeveiliginge-mailencryptiegroklawmeganieuwsnsaposteoprismsluitingversleuteling

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals