Free Music Downloader biedt een snelle en makkelijke manier om je favoriete muzieknummers op het web op te sporen en die in de vorm van mp3-bestanden op je lokale schijf te zetten.

Je bent op zoek naar muzieknummers van bepaalde artiesten en je had die graag naar je pc gedownload. Dan kan je muziekdiensten als Grooveshark en YouTube afschuimen en alle songs een voor een binnenhalen. Of je laat dat rustig aan Free Music Downloader over.

Alles in de Free Music Downloader is erop gericht je zo snel mogelijk aan de slag te laten. Een installatie is niet eens vereist en wanneer je de tool hebt opgestart, hoef je eigenlijk alleen maar een zoekterm (zoals de naam van de artiest of het muzieknummer – of beide) in te voeren. Even later duiken de eerste resultaten op. Je selecteert alle gewenste nummers en drukt op de Download-knop. Nu gebeurt alles vanzelf. Downloads kan je volgen aan de hand van een downloadpercentage (per bestand). Wat vervelend is wel dat je geen indicatie krijgt over de kwaliteit – lees ook:  de bitrate – van de download; dat merk je dus pas achteraf.

[download_file]

Standaard converteert Free Music Downloader alle binnengehaalde muziekbestanden automatisch naar het mp3-formaat en plaatst alle bestanden in de map c:usersMusicDownloaded Files. Beide opties kan je echter aanpassen en je kan er ook voor zorgen dat gedownloade nummers vanzelf in verschillende submappen terecht komen (zoals Eddy WallyCarnaval Top 100). Ook instelbaar is het aantal simultane downloads (maximaal 10) en je kiest zelf of het programma automatisch de bijhorende cover art (jpg-bestand) moet ophalen.  

 

Voor wie zich afvraagt waar het programma zijn mosterd haalt: dat maakt het uitklapmenu op het tabblad Download je duidelijk. Er zijn maar liefst 26 services waar Free Music Downloader aanklopt. Of beter, kán aankloppen want je kiest zelf uit welke vaatjes het programma precies moet tappen. Daar zitten bekende diensten tussen als Grooveshark en YouTube, maar ook een hele reeks mindere goden. Last.FM steekt er ook bij, maar wil je hier van downloaden dan zal je VPN-achtige kunstgrepen (via externe tools of services) moeten uithalen om een blokkade op basis van geolocatie tegen te gaan.

Free Music Downloader bevat ook nog het tabblad Automation, maar hier wordt de gebruiker flink in de kou gelaten. Het ziet er naar uit dat je naar een SQL-server moet verwijzen die vervolgens je zoektermen (queries) kan aanreiken om zo verschillende verzoeken na elkaar af te handelen. Deze functie hebben we niet verder uitgetest.