Nieuws

IDC: Bodem nog niet in zicht voor pc-markt

Marktonderzoeker IDC ziet de pc-markt steeds verder wegzakken, met een geschatte verkoopdaling van 9,7 procent in 2013. Windows 8.1 zal weinig doen om de cijfers op te krikken.

Het ziet er nog steeds niet best uit voor de pc-markt. Volgens de laatste cijfers van IDC zal de verkoop van desktops en notebooks in 2013 nog eens 9,7 procent dalen.

De onderzoeker noemt daarbij als redenen de dalende vraag in opkomende landen en de stijgende vraag naar tablets en smartphones.

Windows 8.1 brengt geen redding
Het volgende jaar zal ook niet meteen redding brengen, voorspelt IDC. De ingezette daling zal tenminste aanhouden tot het einde van 2014, waarna het onderzoeksbureau een bescheiden groei verwacht in begin 2015.

[related_article id=”152275″]

IDC-analist Jay Chou verwacht niet dat Windows 8.1 voor een omslag zal zorgen in de worstelende pc-markt.

“Vooruitgang in de hardware van pc’s, zoals verbeteringen in de stroomefficiëntie van x86, blijft bemoedigend en Windows 8.1 zal naar verwachting een aantal goed gedocumenteerde problemen aanpakken”, zegt Chou.

“De huidige gebruikerservaring van pc’s voldoet echter niet aan de veranderende gebruikerspatronen die in alle regio’s opduiken, zeker nu de prijzen en prestaties van tablets steeds aantrekkelijker worden.”

Pc-markt heeft beste tijd gehad
IDC waarschuwt pc-makers die zijn blijven steken in het desktoptijdperk: de techindustrie zal nooit meer de piek bereiken van pc-verkopen die in 2011 voor het laatst werd gezien.

Het heeft in zijn rapport speciale aandacht voor zogenaamde groeimarkten: opkomende landen als China waar de interesse in traditionele computers razendsnel kleiner wordt.

Uit de grafiek hierboven valt duidelijk af te leiden dat de toekomstige vraag naar desktopcomputers veel sneller daalt in opkomende landen dan in westerse landen. IDC denkt wel dat de pc-markt in deze landen een flinke comeback kan maken, als het tenminste zorgt dat er in de komende maanden een flink aantal nieuwe laptopmodellen op de markt komt.

“De tijden zijn voorbij waarin men ervan uit kon gaan dat het verstorende effect van tablets alleen geldt voor de Eerste Wereld”, zegt Chou.

Toekomst tablets zonnig
IDC ziet de verkoop van tablets in 2013 stijgen met 58 procent, wat neerkomt op 227 miljoen verscheepte toestellen. Tegen 2017 zal dat aantal met 407 miljoen verkopen zowat zijn verdubbeld, schat de marktvorser.

De boodschap is duidelijk: desktopcomputers hebben hun beste tijd gehad en notebooks kunnen nog een tijdje mee. Het zou net genoeg moeten zijn om de pc-industrie te behoeden voor een complete instorting in het laatste deel van dit decennium.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business