Nieuws

Nokia stapt in verbonden auto’s met Here Auto

Nokia wil zijn navigatiediensten al in de auto stoppen voor die van de fabrieksband af rolt. Het presenteert Here Auto, een slim geïntegreerd navigatie- en entertainmentsysteem met offline ondersteuning.

De Finse telefoonmaker onthulde vrijdag zijn plannen om een grotere rol te spelen in de verbonden auto, waarbij zijn Here-navigatiediensten een centrale rol spelen.

In tegenstelling tot andere slimme autonavigatiesystemen bestaat Here Auto uit een verzameling applicaties, die als schil over een embedded besturingssysteem kan worden geplaatst.

Nokia, zo blijkt uit het persbericht, is een samenwerking aangegaan met Continental, een Duits bedrijf dat samenwerkt met Google en IBM aan de productie van zelfrijdende auto’s. Het maakt nog geen melding van autofabrikanten die Here Auto al in hun modellen willen stoppen.

Here Auto gaat lang niet zo ver als de volautomatische auto"s van Google, al legt Nokia met zijn nieuwe geïntegreerde autoplatform de lat wel een stuk hoger. Naast gesproken navigatie biedt Nokia via Here Auto Cloud live verkeersupdates en suggesties voor eetgelegenheden en parkeerplekken.


Bron: GigaOM

Er is ook kaartinformatie in 2D en 3D en Nokia heeft een gereedschapskist voor ontwikkelaars toegevoegd (SDK), waarmee streamingmuziekdiensten en ander vermaak kunnen worden toegevoegd.

De cloud speelt een centrale rol in het nieuwe systeem, maar dankzij zijn offline ondersteuning is het ook mogelijk om kaarten te gebruiken als de internetverbinding tijdelijk niet beschikbaar is.

De telefoonmaker zal ook een mobiele app aanbieden die nauw samenwerkt met Here Auto. Deze Here Auto Companion is voorlopig alleen nog voor Windows Phone 8 verkrijgbaar, maar de toekomst moet ook versies brengen voor iOS en Android.

Hoewel Nokia Microsoft tot hofleverancier heeft gemaakt voor zijn smartphones, kiest het met Here Auto zijn eigen weg, zo schrijft GigaOM.

De softwaremaker uit Redmond werkt via zijn Sync-platform al veel langer samen met autofabrikanten en biedt onder meer via Ford een embedded besturingssysteem voor de auto aan. Here Auto moet probleemloos kunnen samenwerken met bestaande embedded besturingssystemen, of die nu afkomstig zijn van Microsoft of BlackBerry (QNX).

Nokia zal Here Auto officieel demonstreren op de Internationale Automobil-Ausstellung (IAA) in Frankfurt, die van start gaat op 10 september.

cloudConnected Carcontinentalembeddedhere autonavigatienieuwsnokiaofflinesmartphonewindows phone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN