Nieuws

Kim Dotcom stapt op bij Mega

Kim Dotcom legt zijn positie als directeur van Mega neer om zich volledig te richten op zijn mogelijke uitlevering aan de Verenigde Staten en om zich met 'andere projecten' bezig te houden.

De New Zealand Herald bericht dat de excentrieke topman van Mega op 29 augustus zijn ontslag heeft ingediend. Zijn vervanger, Bonnie Lam uit Hong Kong, trad nog diezelfde dag aan als zijn vervanger.

In een verklaring zegt CEO Vikram Kumar van Mega dat Dotcom heeft opgezegd om “zich op op de uitleveringszaak en een aanstaande muziekwebsite te kunnen richten en om een politieke partij op te bouwen.”

Politieke ambities
Eerder deze maand maakte Dotcom nog via Twitter bekend dat hij politieke ambities heeft en dat hij een partij wil oprichten in Nieuw-Zeeland. De 39-jarige ondernemer wil strijden in de aanstaande verkiezingen van 2014 en heeft als programmapunten de verbeteringen van de nationale IT-infrastructuur, de eis voor eerlijkere prijzen voor internettoegang en de stopzetting van dataplafonds.

Dotcom gebruikte Twitter later ook om zijn vertrek bij Mega te bevestigen.

Mega is de plaatsvervanger van Megaupload, een cloudopslagdienst die de Amerikaanse overheid begin 2012 uit de lucht haalde. Miljoenen gebruikers over de hele wereld hadden zo geen toegang meer tot hun bestanden, wat tot grote woede leidde bij sommige gebruikers die de dienst gebruikte voor hun zakelijke databackup.

CEO Kumar zegt dat Mega momenteel vier miljoen gebruikers telt, waarvan een paar duizend een betalende account hebben genomen. Voorlopig mikt Mega nog voornamelijk op uitbreiding via nieuwe registraties, omdat “groei afhankelijk zal zijn van hoe snel Mega zijn product kan uitbouwen”, aldus Kumar.

Vechten tegen uitlevering
Kim Dotcom, de oprichter van Mega, vecht nog altijd een uitleveringsverzoek aan van de Verenigde Staten om hem terecht te laten staan voor copyrightschending en witwassen van geld in de Megaupload-zaak.

De van oorsprong Duitse ondernemer, die zijn naam Schmitz naar Dotcom liet veranderen, zal waarschijnlijk tot volgend jaar moeten wachten op de hoorzitting. Oorspronkelijk zou hij al in augustus voor de rechtbank moeten verschijnen, maar complicaties en juridisch geharrewar zorgen voortdurend voor vertragingen.

De geruchtmakende zaak heeft al geleid tot een reorganisatie bij de lokale geheime dienst Government Communications Security Bureau (GCSB). De dienst bleek Dotcom op illegale wijze te hebben bespioneerd, omdat hij al ingezetene van Nieuw-Zeeland is en het verboden is op deze manier eigen burgers te bespioneren.

De Nieuw-Zeelandse politie is echter niet van plan om zijn eigen spionnen te vervolgen voor de zaak, omdat er “een gebrek aan criminele intenties was.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business