Nieuws

Waarom kiezen voor bedrijfssoftware uit de cloud?

In deze Q&A geven we een antwoord op enkele vragen die u mogelijk nog heeft in verband met software as a service in de cloud.

Cloud computing is de verzamelnaam voor alle ICT-modellen waarbij de software en/of hardware buiten de bedrijfsmuren wordt geplaatst. Dit kan dus zowel over software gaan als over uw hele ICT-infrastructuur. Deze term wordt ook gebruikt voor wanneer u opslagcapaciteit en/of rekenkracht voor bepaalde tijd huurt voor een specifiek project.

Over het algemeen wordt cloud computing opgedeeld in drie soorten “diensten”:

  • Software-as-a-Service (SaaS),
  • Infrastructure-as-a-Service (IaaS), waarbij zowel software als hardware en besturingssysteem extern worden gehost,
  • Platform-as-a-Service (PaaS), waarbij extern ruimte en rekenkracht worden gehuurd, bijvoorbeeld voor het bouwen en hosten van toepassingen.

Wat is Software-as-a-Service? (SaaS)

De term zegt het zelf: SaaS is software die u wordt aangeboden als dienst van de leverancier of van de partner, al dan niet in combinatie met andere diensten.

Dit heeft belangrijke gevolgen: u wordt nooit eigenaar van de software en betaalt dus voor het gebruiksrecht in plaats van voor de licenties, meestal in maandelijkse of jaarlijkse termijnen. Voor diensten bestaat ook een ander verwachtingspatroon: u kunt er verdergaande contracten voor afsluiten, met SLA (service level agreements), regelmatige automatische updates van de software enzovoort.

Waarom kiezen voor software uit de cloud (SaaS)?

Er zijn vele redenen om uw software als een dienst af te nemen.

Zo bevindt de software zich meestal buiten de bedrijfsmuren, wat zeker drie voordelen oplevert. Ten eerste hoeft u zich niet te bekommeren om beheer en onderhoud. Ten tweede wordt de software aangeboden van op een server, waardoor hij dus in principe van op eender welk toestel kan worden geraadpleegd. In de praktijk is dit meestal via een webbrowser of een app, een steeds belangrijker argument in deze tijden van mobiel en thuiswerken. Ten derde kan u er zeer snel mee aan de slag, terwijl dat bij vergelijkbare in-house implementaties soms vele weken of zelfs maanden kan duren.

Maar ook de mogelijkheid om software te huren in plaats van ze te moeten kopen, maakt SaaS voor veel bedrijven aantrekkelijk. In plaats van grote licentiekosten vooraf te moeten betalen, spreiden ze zo de kosten over de duur van het gebruik. Een aantrekkelijk model voor kleine bedrijven, maar ook voor bedrijven die zoveel mogelijk naar operationele kosten (opex) streven in plaats van kapitaalkosten (capex). Bovendien kan een plotse toename of daling van het aantal gebruikers (bij een overname bijvoorbeeld of bij een herstructurering) sneller worden verwerkt, zonder een grote wachttijd of een aantal licenties die ongebruikt blijven liggen.

Wat zijn de nadelen van cloudsoftware?

Sommige organisaties hebben er principieel moeite mee dat hun toepassingen – en zeker hun bedrijfsgegevens – buitenshuis draaien. Bij vele bedrijven, zeker in de overheidssector, is het bovendien verboden om die gegevens buiten de landsgrenzen te huisvesten, wat met cloudproviders niet altijd kan gegarandeerd worden.

Een ander bezwaar is de beschikbaarheid. Zelfs met de huidige breedbandnetwerken die gigabytes tegelijk kunnen vervoeren, is men nog steeds afhankelijk van internetconnecties en de infrastructuur van de dienstenleverancier, die het wel eens kunnen laten afweten. Vervelend voor consumenten, maar voor veel bedrijven gewoonweg onaanvaardbaar.

Ook de beveiliging van toepassingen en gegevens baart ondernemingen zorgen. Sommige SaaS-aanbieders deinzen terug voor lastige toegangsprocedures, waardoor de beveiliging van hun infrastructuur niet optimaal is. Dit gebeurt ook met aangekochte of zelfgebouwde software, maar daar wordt de toepassing niet gedeeld met soms duizenden andere bedrijven.

Last but not least is er het prijskaartje. De kosten worden gespreid over verschillende jaren, maar op het einde van de rit betaalt men meestal meer dan wat men traditioneel voor een softwarepakket neertelde. De vergelijking is natuurlijk niet helemaal fair, aangezien u voor een dienst betaalt. Concreet krijgt u voor die prijs meestal niet alleen het beheer en onderhoud erbij, maar ook vaak gratis updates, zodat u steeds met de recentste versies werkt en hiervoor zelf geen personeel hoeft in te zetten.

 

Deze Q&A is onderdeel van het ICT Jaarboek 2013 – 2014 van Smart Business Strategies. U kunt een pdf-versie van het Jaarboek gratis downloaden via deze link. De papieren versie is voor 7,5 euro te koop in onze shop.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business