Nieuws

Nederlandse media starten ‘brievenbus’ voor anoniem lekken

Nederlandse media starten gezamenlijk PubLeaks, een online platform voor het anoniem lekken van vertrouwelijke informatie.

Volgens Stichting Publeaks is het nieuwe platform “een website waarop iedereen veilig en anoniem documenten kan lekken naar de media. Het initiatief is bedoeld om klokkenluiders te beschermen, misstanden aan de kaak te stellen en onderzoeksjournalistiek te stimuleren en ondersteunen.”

De kersverse stichting gebruikt voor zijn ‘klokkenluiderssite’ de anonieme dienst Tor2Web en de software Globaleaks, een opensourceplatform dat speciaal is gemaakt voor het veilig en anoniem lekken van informatie.

Hoewel de link met Wikileaks al snel is gelegd, zegt de stichting zelf dat het niets te maken heeft met het platform van Julian Assange. Publeaks zegt zelf niet meer dan een ‘brievenbus’ te zijn, terwijl Wikileaks ‘zelf informatie zoekt en die ook zelf publiceert.’

Publeaks adviseert lekkers in een handleiding om niet vanuit huis of op het werk documenten te uploaden en raadt ze onder meer aan om de Tor-browser te gebruiken wanneer ze contact maken met het platform.

De stichting verwijst klokkenluiders in de dop in eerste instantie door naar het Adviespunt Klokkenluiders. Dit meldpunt licht ze voor over de gevaren die het lekken van vertrouwelijke informatie met zich mee kunnen brengen.

Lekkers kunnen zelf bepalen naar welke media zij hun informatie sturen en journalisten hebben een eigen ingang waar ze met de bronnen kunnen communiceren.

Na het uploaden van informatie krijgen de bronnen een ontvangstcode, zodat ze kunnen zien wat er met de documenten gebeurt. Het is nog afwachten wat er gebeurt als uploaders besluiten om hun informatie aan meerdere nieuwsorgansiaties tegelijk te geven.

Het gros van de grote Nederlandse media doet mee aan PubLeaks, waaronder grote Nederlandse kranten als NRC Handelsblad, Volkskrant en Trouw. Ook de omroepen NOS, Powned en RTL zijn vertegenwoordigd en tijdschrijften als de Groene Amsterdammer en Vrij Nederland zijn van de partij.

Opvallende afwezigen zijn de Telegraaf en weekblad Elsevier. De hoofdredacteur van laatstgenoemde publicatie, Arendo Joustra, zegt tegen de Volkskrant dat een platform als Publeaks ‘mensen faciliteert die regels overtreden.’

anoniemencryptieglobaleaksklokkenluiderlekmedianieuwsplatformpubleakstorvertrouwelijkwikileaks

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals