Nieuws

Vijandige ontvangst voor plannen eengemaakte EU-telecommarkt (update)

Eurocommissiaris Neelie Kroes onthult deze week haar plannen voor een eengemaakte Europese telecommarkt, maar haar eigen collega's zien alvast niets in haar plannen rondom netneutraliteit.

De Eurocommissaris voor de Digitale Agenda presenteert woensdag haar definitieve plannen voor een eengemaakte Europese telecommarkt, die onder meer komaf moeten maken met roamingkosten binnen de EU en voor snellere mobiele en vaste verbindingen zal zorgen.

Andere hoofdpunten uit het hervormingspakket zijn betere coördinatie bij het toewijzen van spectrumruimte, consumentenbescherming, wegnemen van handelsbarrières tussen lidstaten, standaardisering van netwerktoegang en netneutraliteit.

Het nieuwe pakket zal niet zorgen dat roamingkosten meteen verdwijnen. Kroes wil vanaf 2014 dat roamingkosten voor inkomende gesprekken zijn verdwenen, waarbij andere premiumkosten voor data, sms en uitgaande gesprekken voorlopig op het huidige niveau blijven.

De Commissie wil telecombedrijven echter bewegen om uit eigen beweging te stoppen met het aanrekenen van roamingkosten, waardoor ze strenge regelgeving kunnen ontlopen.

Netneutraliteit heet hangijzer

Kroes wil in haar nieuwe telecomplan verbieden dat internetproviders concurrerende diensten zullen blokkeren of afremmen, zoals Skype of WhatsApp.

Tegelijk wil ze het mogelijk maken dat ISP’s consumenten en contentaanbieders extra kunnen aanrekenen voor meer snelheid en het gebruik van bepaalde diensten. Grote Europese spelers zouden bovendien onderlinge deals kunnen sluiten, zolang die afspraken “de kwaliteit van internettoegang niet aanzienlijk hinderen.”

Dit laatste onderdeel van het plan krijgt nu al stevige kritiek binnen en buiten Brussel. Het voortrekken van klanten bij het doorgeven van internetdiensten zou morrelen aan netneutraliteit, het principe dat alle data op gelijke wijze moet worden behandeld.

Telecomconsultant Innocenzo Genna gaf zondag in een blogpost een praktisch voorbeeld van de mogelijke gevolgen van deze passage:

“Een ISP als T-Mobile zou kunnen besluiten dat internettoegang verschillende prijzen zal hebben voor zijn klanten, afhankelijk van de diensten die ze willen gebruiken. Het zou bijvoorbeeld kunnen afdwingen dat onder verschillende muziekstreamingdiensten voor slechts één de toegang gratis is, terwijl je bij de andere diensten voor connectiviteit moet betalen”, aldus Genna.

Felle kritiek op voortrekkerij

Het Europees parlement heeft al eerder aangegeven dat het fel tegen deze ondergraving van de netneutraliteit is. Toen in juli een conceptversie van het telecomplan uitlekte, deed Webwereld een rondgang bij de Europese fracties, waaruit bleek dat een meerderheid weinig op heeft met de voorkeursbehandeling.

“In de plannen van Kroes is de positie van de internetgebruiker onvoldoende beschermd en wordt geen rekening gehouden met de publieke waarde van het open internet”, zegt de Nederlandse europarlementariër Marietje Schaake van D66 nu.

“Door bestaande internetbedrijven toe te staan afspraken te maken over bijvoorbeeld snellere service tegen hogere betaling, wordt de ruimte voor nieuwe spelers zonder diepe zakken, en dus innovatie beperkt” aldus Schaake in een verklaring deze week.

Volgens persbureau Reuters, dat een recente conceptversie van het voorstel kon inzien, is er ook veel weerstand binnen de Europese Commissie zelf.

Een anonieme hoge EU-functionaris zegt dat ‘acht tot negen commissarissen ernstige twijfels hebben geuit’, wat er toe zou kunnen leiden dat Kroes dit deel van haar plan zal moeten intrekken.

“De grootste zorg van verschillende Comissarissen is het probleem met netneutraliteit, omdat wat het voorstel doet beperkingen en uitzonderingen op netneutraliteit mogelijk maakt”, zei de EU-ambtenaar.

Voordat het nieuwe telecomplan tot wet kan worden gemaakt, zullen eerst alle EU-lidstaten en het Europees parlement hun goedkeuring moeten geven. Gezien de tegenstand lijkt de kans klein dat het plan in zijn huidige vorm overeind zal blijven.

Update:
Inmiddels is bekend geworden dat de Europese Commissie het voorstel van Kroes zonder aanpassingen aanneemt, zo schrijven Webwereld en de Wall Street Journal.

Uiteindelijk stemde een overweldigende meerherheid van de eurocommissarissen voor de omstreden bepalingen rondom netneutraliteit (25 tegen 3), terwijl de rest van het pakket unaniem werd aangenomen.

Nu de Europese Commissie de telecomplannen in zijn geheel accepteert, komt de druk bij het Europarlement te liggen om eventuele wijzigingen af te dwingen.

Ook de Europese Raad van Ministers moet het pakket nog goedkeuren en het is vooraf al duidelijk dat Nederland en Slovenië zullen dwarsliggen. Deze twee lidstaten hebben netneutraliteit in de wet laten verankeren en het huidige voorstel zou botsen met hun kijk op het "open en neutrale karakter van het internet."

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business