Nieuws

De tien IT-trends van 2013

Wat zijn de grootste trends in IT? We vroegen het aan de mensen die het kunnen weten. Cloud en mobiel overheersen de top 10. Met security en big data op de tweede plaats.

Samen met onderzoeksbureau InSites Consulting, polsten we bij de 400 IT-beslissingsnemers die we met ons onderzoek voor dit ICT-jaarboek bevragen, naar de trends van 2013. De top tien is vergelijkbaar met die van de voorbije jaren, al zitten er enkele opvallende stijgers bij.

Trend 1. Cloud computing

Laat er geen misverstand over bestaan: cloud computing – de cloud voor de vrienden – blijft anno 2013 de absolute trend in het bedrijfsleven, en in de IT-sector in het bijzonder. Deze trend haalt de helft meer stemmen dan de tweede uit onze lijst.

[related_article id=”161563″]

De aanhoudende koppositie van de cloud wijst op twee zaken: enerzijds is er de aandacht vanuit de sector die steeds meer diensten aanbiedt vanuit de cloud. Denk maar aan Microsoft met zijn (vernieuwd) aanbod rond Office 365. Anderzijds stappen meer en meer organisaties ook bewust in de cloud.

Voor de liefhebbers van lijstjes onder ons: al vanaf 2008 staat cloud computing op kop in onze top 10. In 2007 stond green IT op nummer 1.

Trend 2. Tablet & iPad

De tablet-pc breekt door in het bedrijfsleven, zoveel is zeker. Meer zelfs: de trend is behoorlijk ingrijpend. Zo gaat de pc-markt (zowel desktop-pc"s als laptops) dit jaar met meer dan 10 procent achteruit in verkoop, terwijl de markt voor tablet-pc’s dit jaar met maar liefst 68 procent groeit. Dit alles heeft niet alleen gevolgen voor de pc-markt, maar ook voor bedrijven. Ongeveer de helft van de Belgische bedrijven schakelt vandaag actief tablets in. En dan hebben we het nog niet over de vele iPads en co die via de achterdeur binnengesmokkeld worden (zie trend 10: BYOD).

Trend 3. Mobiel

Mobiliteit staat voorop in onze top 10, zoveel is duidelijk. Met mobiel bedoelen we vooral mobiel internet en de mogelijkheid om overal te surfen en te mailen. Deze trend wordt vooral naar voren geschoven door de IT-beslissers in kleinere bedrijven.

Trend 4. Windows 8

Microsoft, met het nieuwste besturingssysteem Windows 8, is een opvallende binnenkomer dit jaar. Hiermee doet 8 het beter dan Windows 7, dat nooit hoog eindigde in deze lijst. Microsoft staat met Windows 8 immers voor de grootste uitdaging sinds jaren. Ze mogen de boot van smartphones en tablets niet missen, maar tegelijkertijd mogen ze ook hun traditionele gebruikers niet te hard voor het hoofd stoten. Het resultaat van die moeilijke spreidstand is Windows 8, een besturingssysteem met twee interfaces en twee verschillende manieren van werken.

Trend 5. Cybercrime

Een opmerkelijke binnenkomer. Ongetwijfeld hebben de vele DDOS-aanvallen (Distributed Denial Of Service) op banken- en andere sites hier mee te maken. Net als de vele Phishing mails van Belgische banken die wij vandaag de dag in onze mailbox ontvangen. Om nog maar te zwijgen van de schokgolf die door de wereld ging, toen Edward Snowden het bestaan onthulde van het grootschalige internetspionageprogramma PRISM.

Trend 6. Virtualisatie

Virtualisatie is een van de bouwstenen van cloud computing en de trend met het hoogste IT-gehalte in deze lijst van tien. De IT’er pur sang bracht zijn stem ongetwijfeld op deze trend uit. Zo vormt virtualisatie een reeks van technologieën, waarmee informatici de efficiëntie van hun IT-infrastructuur en de ‘bezettingsgraad’ van hun computercapaciteit kunnen verhogen. Een server die voorheen bijvoorbeeld amper actief bleek, wordt dan al snel een machine die veel efficiënter wordt aangewend. En efficiëntie willen we vandaag allemaal. Bovenal gaat het bij virtualisatie al lang niet meer alleen om servers, maar ook om storage, netwerken, desktops, applicaties en andere.

Trend 7. Enterprise mobile apps>

Smartphones en tablets zijn enkel interessant door de brede waaier aan mobile apps die ervoor – vaak gratis – worden aangeboden. Opvallend is dat mobile apps in het algemeen bekeken steeds meer een zakelijk karakter hebben. “Er bestaat een app voor” is intussen uitgegroeid tot een standaard uitdrukking, maar geldt dus steeds meer voor de zakelijke wereld.

8. Big Data

Een (relatief) nieuwe trend, maar eentje die we waarschijnlijk de komende jaren nog zien terugkomen. Bij big data draait het om de alsmaar toenemende hoeveelheid (digitale) gegevens en wat bedrijven ermee kunnen en moeten aanvangen. Zo spreken we anno 2013 plotseling van een Big Data-uitdaging, een Big Data-strategie, een Big Data-specialist, een Big Data-oplossing, Big Data-producten en een Big Data-markt.

9. Android

Tot voor een jaar of vijf geleden wist niemand echt goed wat Google ermee wilde aanvangen, vandaag is Android het meest succesvolle besturingssysteem. En dat zal zo blijven. Volgens onderzoekers zoals Gartner verscheept Android de komende twee jaar zelfs meer apparaten dan Microsoft en Apple samen.

10. BYOD

Vrij vertaald is BYOD het verschijnsel waarbij medewerkers hun privétoestellen (smartphones, tablets en laptops) ook voor hun werk willen gebruiken en deze zelfs van thuis uit willen meebrengen. Dat is leuk voor de medewerkers, minder leuk voor het management en een punthoofd voor de IT-afdeling.

Trends top 10

 1. Cloud computing 24%
 2. iPad / Tablet-pc"s 16%
 3. Mobiel 11%
 4. Windows 8 8%
 5. Cybercrime 6%
 6. Virtualisatie 5%
 7. Enterprise) Mobile apps 5% 
 8. Big Data 5%
 9. Android 4%
 10. Bring Your Own Device (BYOD) 3%

Opkomende trends: haalden net niet de top 10.

 • Office365 3%
 • (Enterprise) social networking 3%
 • Videoconferencing 3%

Tegenvallende trends: krijgen nog relatief weinig bijval.

 • Gamification 2% 
 • Internet of Things 1%
 • Software-Defined Networking 0,5%

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business