Nieuws

Federaal parket onderzoekt hack Buitenlandse Zaken

De Belgische Justitie onderzoekt een cyberinbraak op het netwerk van Buitenlandse Zaken, waarbij mogelijk vertrouwelijke diplomatieke gegevens zijn gestolen.

De Tijd meldt dat het ministerie van Buitenlandse Zaken de hack begin vorig jaar zelf heeft ontdekt, waarna het een klacht heeft neergelegd bij de onderzoeksrechter in Brussel.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken bevestigt dat zijn systemen zijn gehackt, maar wil niet zeggen of er gegevens zijn gestolen zolang het onderzoek lopende is.

De krant zegt ook dat de Amerikaanse spionnendienst NSA voorlopig nog niet in beeld is als mogelijke dader van de inbraak, waarbij het zich baseert op bronnen bij de Belgische Justitie. Eerder deze week werd al bekend dat geavanceerde malware werd aangetroffen op de netwerken van Belgacom. Ook hier werd de NSA genoemd als mogelijke dader.

Het is de eerste keer dat het Belgische gerecht een onderzoek moet instellen naar cyberspionage van deze omvang.

[related_article id=”161920″]

Buitenlandse Zaken zou na de ontdekking van de hack de hulp van andere overheidsdiensten en externe securityspecialisten hebben ingeroepen om de beveiliging te verbeteren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business