Nieuws

Adoptie Windows 7 groeit sneller dan Windows 8

Het marktaandeel van Windows 7 is in de afgelopen maand harder gegroeid dan Windows 8. Het is de mogelijke aanloop naar een zwak herfstseizoen voor de pc-verkoop.

De laatste cijfers van NetMarketShare laten zien dat de adoptie van Windows 7 hoger ligt dan die van Windows 8, ondanks het feit dat het marktaandeel van Windows XP achteruit is gehold in het laatste kwartaal.

In september groeide het aandeel van Windows 8 met 0,61 procentpunt, waardoor het nu 8,02 procent van de markt in handen heeft. Windows 7, op zijn beurt, groeide met 0,8 procentpunt en komt uit op 46,3 procent marktaandeel.

Ter vergelijking: Apples nieuwste besturingssysteem voor de desktop, OS X 10.8, groeide in het afgelopen kwartaal met 0,27 procentpunt. Dat brengt ‘Mountain Lion’ op een marktaandeel van slechts 3,7 procent, ongeveer van de helft van het aandeel dat Windows 8 een jaar na de lancering kan noteren.

[related_article id=”161452″]

Windows XP, waarvan de officiële ondersteuning in april 2014 afloopt, laat opnieuw een sterke daling zien van 2,25 procent, al heeft het nog altijd 31,4 procent van de markt voor besturingssystemen in handen.

Die stand van zaken, zo zegt Sterne Agee-analist Vijay Rakesh, zou er toe kunnen leiden dat Intel tegenvallende cijfers in zijn tweede kwartaal zal neerzetten.

Rakesh zegt dat de typische vraag naar pc’s voor het nieuwe schoolseizoen “vrijwel afwezig” is. Deze periode is traditioneel de aanloop naar de lucratieve kerstperiode en is belangrijk voor pc-makers om hun kassen te spekken. Een daling van de pc-verkoop in dit kwartaal zal ongetwijfeld een negatief effect hebben op de softwareverkoop van Microsoft.

NetMarketShare baseert zijn cijfers op de geïnstalleerde besturingssystemen van zowat 1,5 miljard toestellen. Een enkele procentpunt is dus goed voor miljoenen pc’s.

Het onderzoeksbureau heeft afgelopen juli wel een verandering doorgevoerd in de meetmethoden, waarbij het ‘verborgen pagina’s’ wegliet uit zijn statistieken. Dit had vooral een negatief effect op het aandeel van Windows XP in de afgelopen maanden, met een daling van liefst 5 procentpunt in augustus.

Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat het verouderde besturingssysteem niet in staat is om nieuwere versies te draaien van Internet Explorer.

De cijfers voorspellen weinig goeds voor het succes van Windows 8, al plant Microsoft later deze maand een najaarsoffensief met de lancering van Windows 8.1. Op de hielen van deze grote update zal een groot aantal nieuwe toestellen op de markt arrivere, zoals kleine tablets en hybride laptops met energiezuinige Haswell-processor, zoals de Surface Pro 2.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business