Nieuws

Drie schaduwgevechten van de IT-afdeling

De IT-manager of CIO komt in de verdrukking. Zowel op de werkvloer als in de board wordt zijn IT-koninkrijk aangevallen. Drie rondjes schaduwboksen.

De IT-manager of CIO komt in de verdrukking. Zowel op de werkvloer, bij de business als in de board wordt zijn IT-koninkrijk aangevallen. Drie rondjes schaduwboksen.

1. BYOD

BYOD staat voor ‘Bring Your Own Device’, en wijst op het fenomeen dat werknemers hun privétoestellen mogen gebruiken. Opmerkelijk is dat de cijfers hierover in lijn liggen met die van vorig jaar. Bijna de helft van de bedrijven laat dit toe. Bijna drie op tien verbiedt het, al vindt niet iedereen dat een goed idee. “Het weren van privé- en mobiele toestellen is waarschijnlijk een schadelijke en zinloze oefening", aldus Richard Absalom, analist bij Ovum. “Bedrijven zouden de trend beter omarmen om de productiviteit en het engagement van hun personeel te verhogen.”

Vaak blijkt dat mobiele- en privé toestellen alsmaar prominenter opduiken.  “Persoonlijke technologie is belangrijker dan ooit”, erkent Carel De Vink, verantwoordelijke infrastructuur en connectiviteit bij multinational FrieslandCampina. “Een iPhone die in een hotelkamer niet naar behoren werkt, is voor onze medewerkers vaak een groter probleem dan vooraanstaande bedrijfssoftware die niet functioneert.”

2. Shadow IT

De tweede strijd van de IT-afdeling lijkt in alle opzichten een schaduwgevecht. Want terwijl bij BYOD de toestellen centraal staan, speelt ook inzake software en diensten de IT-afdeling steeds vaker de tweede viool. “Wij worden bij onderhandelingen vaak in laatste instantie betrokken”, geeft De Vink toe. “Vaak om het contract te finaliseren of om te kijken of het technisch realiseerbaar is.”

Shadow IT of Stealth IT is de naam voor het omzeilen van een IT-afdeling, bijvoorbeeld via cloud computing. “Het gaat om toepassingen en systemen die buiten de IT-afdeling worden aangekocht en onderhouden. Voor een IT-afdeling is het ontzettend moeilijk om er vat op te krijgen”, weet John Mahoney, een analist bij Gartner. “Traditionele controlemechanismen zijn hiervoor vaak ontoereikend.”

3. CDO

De derde strijd bevindt zich op een formeler en hoger niveau. Zo haalde Gartner al aan dat tegen 2020 zowat 90 procent van alle technologiebestedingen buiten de IT-afdeling verlopen. Ieder budget wordt dus een IT-budget. Hierbij zal de IT-verantwoordelijke of CIO zijn koninkrijk moeten delen met de CFO of CMO, verantwoordelijk voor respectievelijk financiën en marketing. Ieder budget is niet alleen een IT-budget, iedereen wordt ook een beetje IT-manager.

Tegelijk creëert het geheel van deze evoluties ook nieuwe functies aan de top van een organisatie, zoals de CDO of Chief Digital Officer, verantwoordelijk voor de digitale strategie en – zakenmodellen. Zowel in binnen- als buitenland werden de voorbije maanden de eerste CDO’s aangesteld. 

[related_article id=”161563″]

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business