Nieuws

Help, mijn pc’s draaien nog op Windows XP

Binnen zes maanden stopt Microsoft met de ondersteuning van het besturingssysteem Windows XP. Drie strategieën om hiermee om te gaan.

Binnen zes maanden stopt Microsoft met de ondersteuning van het besturingssysteem Windows XP. Geen security patches, waardoor uw XP pc"s kwetsbaar worden voor hackers van buitenaf. Drie strategieën om hiermee om te gaan.

Tweede plaats

Windows 7 is bij de helft van de bedrijven het belangrijkste besturingssysteem. Had Windows 7 drie jaar geleden nog amper 9 procent marktaandeel, dan is dat vandaag 49 procent. Opvallend is echter dat Windows XP, zo blijkt uit onderzoek van Smart Business Strategies (zie onder), nog altijd de tweede plaats inneemt. Zo baseert ruim één bedrijf op vier zich nog altijd op XP, en dit ruim tien jaar na de lancering van dit besturingssysteem.

Wereldwijd zouden nog altijd zo ongeveer 100 miljoen toestellen met XP in omgang zijn in april 2014, het moment dat Microsoft de ondersteuning stopzet. Ed Bot van ZDNet.com geeft bedrijven die in het Windows XP-schuitje, en upgraden niet meteen zien zitten, zitten drie mogelijke strategieën mee.

1. Trek de netwerkkabel uit

Heel vaak maken bedrijven nog gebruik van Windows XP omdat er onmisbare software op draait. Upgrades zijn dan soms helemaal niet mogelijk. Vaak hebben ook randapparatuur zoals printers en scanners drivers nodig die enkel beschikbaar zijn voor Windows XP. Bent u in derdelijke situatie, dan zorgt u er best voor dat u dit toestel niet met een netwerk (zoals internet verbindt). 

2. Virtualiseer de probleem app

[related_article id=”161452″]

Standaard software kan u in principe mee upgraden met de overgang naar een nieuw besturingssyteem. Maar er zijn wel vaak softwaretoepassingen waarbij dit niet gaat. Denk bijvoorbeeld aan software die intern of door externen op maat van het bedrijf is geschreven. Dit is trouwens een van de redenen waarom MS DOS hardnekkig stand hield in het bedrijfsleven.

Als het besturingssyteem het enige obstakel is, dan kan u dat probleem missschien oplossen door de betreffende "probleem app" te laten draaien via de sandbox van een virtuele machine. Windows 8.x Pro en Enterprise hebben bijvoorbeeld Hyper-V virtualisatie ingebouwd. Terwijl Windows 7 Pro Windows XP Mode en Virtual PC bevat.

 

 

3. Roep hulp in

Grote organisaties roepen best hulp in van buitenaf. Er bestaan gespecialiseerde partijen in compatibility testing en app management. En in plaats van het oplossen van één enkel probleem, is het misschien een kans om uw IT-systemen voor te bereiden op de toekomst. 

Compatibility testing komt bij bedrijven overigens meer en meer aan de oppervlakte. Uit onderzoek van Dell blijkt dat grote bedrijven voor elke 10.000 gebruikers al snel 700 verschillende toepassingen hebben draaien, de toepassingen via het Web niet meegerekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business