Nieuws

Jelly Bean draait op meer dan helft van alle Androidtoestellen

Volgens de meest recente gegevens van Google draait Jelly Bean momenteel op meer dan de helft van alle Androidtoestellen. Toch blijft het platform nog erg gefragmenteerd.

Zestien maanden na de lancering draait Android Jelly Bean op meer dan de helft van alle Androidtoestellen. Dat blijkt uit data die Google heeft vrijgegeven.

De data zijn gebaseerd op smartphones en tablets die tijdens de laatste week van oktober verbinding hebben gemaakt met de Google Play Store. De cijfers tonen dat 52,1 procent van de toestellen op Android Jelly Bean draait.

[related_article id=”158901″]

Terwijl Jelly Bean groeit, blijven alle oudere Androidversies marktaandeel verliezen. Het verouderde Gingerbread (2.3) blijft voorlopig nog de tweede grootste met een marktaandeel van 26,3 procent, terwijl Ice Cream Sandwich (4.0) onder de 20 procent duikt. Versies ouder dan Android 2.2 draaien alles samen nog op amper 1 procent van alle toestellen.

Dat zijn op het eerste zicht positieve ontwikkelingen die wijzen op een daling van de fragmentatie, maar je mag niet vergeten dat ook Android Jelly Bean op zich gefragmenteerd is. Het grootste deel van die toestellen draait op versie 4.1.x en kan dus geen gebruik maken van de functionaliteiten die in versie 4.2.x en 4.3 werden geïntroduceerd.

Het probleem is niet dat gebruikers geen interesse hebben om te updaten, maar wel dat de updates een lange weg te gaan hebben vooraleer ze op de toestellen van gebruikers terechtkomen. Wanneer Google een nieuwe update lanceert, zullen fabrikanten deze vaak eerst personaliseren met een eigen grafische schil vooraleer hij naar de gebruiker wordt uitgerold. De fabrikanten zijn bovendien niet echt gehaast om dit te doen, omdat zij natuurlijk verkiezen dat je meteen een volledig nieuw toestel koopt.

Een ander probleem is dat de nieuwe versies steeds hogere specificaties eisen, waardoor goedkopere toestellen vaak uit de boot vallen voor een eventuele update. Dat is een probleem dat Google wil aanpakken met het recent gelanceerde Android 4.4 KitKat. Google positioneert deze versie als “één Android voor alle toestellen” en heeft daartoe onder meer het vereiste werkgeheugen naar beneden gehaald. Zo kunnen ook minder krachtige toestellen de nieuwste versie van het besturingssysteem draaien.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business