Nieuws

Europa geeft groen licht voor 3G en 4G in vliegtuigen

Vliegtuigmaatschappijen mogen vanaf nu 3G en 4G aanbieden in vliegtuigen die door het Europese luchtruim klieven.

De Europese Commissie heeft nieuwe regels goedgekeurd, die het mogelijk maken voor vliegtuigmaatschappijen om 3G en 4G aan boord van hun vliegtuigen aan te bieden wanneer ze over de Europese Unie vliegen.

Dat maakt het mogelijk voor passagiers om in het vliegtuig te surfen of e-mailen met hun smartphones of tablets, en geeft vliegtuigmaatschappijen de kans om nieuwe internetdiensten aan te bieden. De maatschappijen beslissen zelf of ze 3G en 4G willen aanbieden en moeten hun vliegtuigen daar dan ook toe uitrusten volgens de Europese richtlijnen.

[related_article id=”161563″]

De functionaliteit mag pas worden gebruikt nadat het vliegtuig een hoogte van 3.000 meter heeft bereikt, net zoals dat nu al het geval is voor 2G. Voor 3G wordt de 2.100MHz-band gebruikt, terwijl voor 4G de 1.800MHz-band wordt benut. De European Aviation Safety Authority is momenteel nog een aantal veiligheidsvoorschriften aan het uitwerken en zal deze tegen het eind van de maand publiceren.

Om verbinding te kunnen maken met het 3G- of 4G-netwerk aan boord van een vliegtuig, zullen passagiers roaming moeten activeren op hun toestel. Dat betekent ook dat de tarieven zullen overeenkomen met de gewoonlijke prijzen die worden aangerekend voor roaming in het buitenland.

Binnenkort zal je elektronische apparatuur trouwens niet langer moeten uitschakelen tijdens Europese vluchten. Smartphones, tablets, e-readers en mp3-spelers mogen gewoon aan blijven staan tijdens het opstijgen en landen, maar de vliegtuigmodus moet op die momenten wel worden geactiveerd.

3g4geuropaeuropese commissieinternetmobielnieuwstelecomvliegtuig

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals