Nieuws

IBM stelt supercomputer Watson open voor ontwikkelaars

IBM wil zijn supercomputer Watson beschikbaar stellen aan ontwikkelaars. Zij kunnen applicaties bouwen die gebruikmaken van de cognitieve krachten van het intelligente cloudplatform.

Supercomputer Watson is vooral bekend van de Amerikaanse tv-quiz Jeopardy. Daarin versloeg hij twee jaar geleden voor het eerst de slimste menselijke kandidaten met zijn kennis, en later ook vijf leden van het Amerikaanse Congres.

De computer kan een gesproken vraag verstaan en interpreteren, vervolgens razendsnel speuren in zijn bibliotheek en binnen enkele seconden het juiste antwoord geven. Dat doet hij alleen als hij erop vertrouwt dat het antwoord juist is.

Voor de volgende stap in de ontwikkeling van het beestje wil IBM de supercomputer openstellen voor app-ontwikkelaars, en voor hen een API en developerkit beschikbaar maken. Zo kunnen derden apps gaan ontwikkelen die gebruikmaken van Watsons capaciteit om moeilijke vragen te begrijpen en data door te spitten voor het juiste antwoord. IBM mikt hierbij vooral op de gezondheidszorg. Recent heeft Watson namelijk vooral medicijnen gestudeerd.

Het Amerikaanse computerbedrijf heeft zelf een prototype van een gezondheidszorg-app gemaakt, zodat ontwikkelaars een idee krijgen van hoe een applicatie eruit kan zien. Met dit prototype kan een arts op een tablet gegevens van een patiënt opvragen en vervolgens in realtime aan Watson een vraag stellen over een medisch advies, waar de patiënt bij is.

Vanaf volgende week kunnen ontwikkelaars een verzoek indienen bij de IBM Watson Developers Cloud om gebruik te maken van de vermogens van het platform. Welke prijs IBM hiervoor gaat vragen, is nog niet bekend.

Watson is overigens niet genoemd naar de vriend van Sherlock Holmes (ook een dokter), maar naar Thomas Watson, de oprichter van IBM.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business