Nieuws

Bhaalu gaat van start: collectieve videorecorder in de cloud

De collectieve videorecorder bhaalu wordt vandaag officieel gelanceerd. Met bhaalu kan je alle programma's waar je recht op hebt opnemen en later bekijken.

Er verschijnt vandaag officieel een nieuwe speler op de Vlaamse televisiemarkt. Bhaalu is een collectieve videorecorder, die volgens ontwikkelaar Right Brain Interface een geheel nieuwe vorm van televisiekijken mogelijk maakt.

Het principe is eenvoudig: bhaalu neemt alle programma’s van de zenders uit je bestaande tv-abonnement (voor zover deze worden ondersteund) op, zodat je ze kan bekijken wanneer je wilt, waar je wilt en op welk toestel dat je dat wilt. Dat is mogelijk omdat bhaalu een zogenaamde “Collaborative Video Recorder” is. Gebruikers delen de infrastructuur bij hun thuis (de bhaalu Box) met alle andere bhaalu-kijkers, in combinatie met een infrastructuur in de cloud.

[related_article id=”160734″]

Wie een bhaalu Box in huis haalt, kan daardoor standaard opnames bekijken tot 30 dagen terug in de tijd. Markeer je een opname als favoriet, dan wordt die 90 dagen bijgehouden. Van favoriete series kan je alle afleveringen van een seizoen bijhouden tot 90 dagen na de uitzending van de seizoensfinale. Momenteel zijn de opnames alleen nog maar in standaard kwaliteit beschikbaar, maar er wordt gewerkt aan HD-ondersteuning.

Daarnaast zet Right Brain Interface meteen ook twee andere producten in de markt: bhaalu Mobiel en de bhaalu Stick. De bhaalu Stick is een HDMI-stick waarmee je opnames tot zeven dagen terug in de tijd kan bekijken. Favoriete opnames worden 28 dagen bijgehouden en hetzelfde geldt voor alle afleveringen van een seizoen van je favoriete series. Bhaalu mobiel is een app voor Android en iOS, en heeft dezelfde beperkingen als de Stick. Een versie voor Mac en pc volgt in de nabije toekomst.

Wat kost het?

Al die producten komen natuurlijk met een verschillend prijskaartje. Voor de bhaalu Box betaal je een eenmalige kost van 365 euro. Dat kan eventueel op afbetaling, gespreid over twaalf maanden. De bhaalu Stick kost je eenmalig 125 euro en voor bhaalu Mobiel betaal je een eenmalige licentie van 49 euro. Wil je op meerdere mobiele toestellen tegelijk kunnen kijken, dan moet je voor elk mobiel toestel deze licentie betalen.

Daarnaast moet je ook lid worden van de bhaalu-vereniging. Voor 5 euro lidgeld per maand kan je dan tegelijk tv kijken via de Box of Stick en mobiel op een tablet of smartphone. Wil je op meerdere tv’s of mobiele toestellen tegelijk kijken, dan heb je meerdere lidmaatschappen nodig en betaal je dus ook meer lidgeld. Dat lidgeld wordt voornamelijk gebruikt voor de kosten die de streaming uit de cloud met zich meebrengt.

Om bhaalu vlot te gebruiken op je tv via de Box of Stick heb je minimaal een internetverbinding van 3 Mbps nodig. Voor mobiel gebruik heb je minimaal 1 Mbps nodig. Als je de dienst vaak gebruikt, is een onbeperkt downloadvolume aangewezen. Met 100 GB kan je al wel meer dan 100 uur bhaalu kijken op tv of meer den 200 uur op je tablet.

Waarom kiezen voor bhaalu?

De grote kracht van bhaalu is volgens Right Brain Interface dat het echte “catch-all” tv is. Je kan werkelijk alles opnemen. Het voornaamste voordeel daarvan is dat je niet op voorhand moet weten wat wanneer en waar wordt uitgezonden, waardoor je makkelijker nieuwe programma’s kan ontdekken.

Bhaalu plaatst bovendien het gemeenschapsgevoel centraal. Niet alleen wordt de infrastructuur door bhaalu-kijkers onderling gedeeld, je kan elkaar ook aanbevelingen doen via Facebook, Twitter en binnenkort ook e-mail. Via een knop op de afstandsbediening deel je een favoriete aflevering met je familie en vrienden, zodat zij die via hun bhaalu Box kunnen bekijken. Later moet het ook mogelijk worden om je eigen video’s op de 128 GB SSD te bewaren en met anderen te delen.

Bhaalu werd de voorbije maanden reeds getest door circa 2.000 gebruikers in België, Nederland, Duitsland, de Verenigde Staten en Singapore. België is de eerste markt waar de collectieve videorecorder officieel wordt gelanceerd, de andere landen volgen later. De aankoop van een bhaalu Box of Stick kan via de online shop, maar er zijn ook afspraken gemaakt met retailpartners (o.a. Exellent) die de hardware zullen verkopen. Wil je bhaalu graag eerst testen, dan kan je je via de website registreren om de dienst acht uur gratis uit te proberen. Is het je nog niet helemaal duidelijk wat bhaalu nu precies inhoudt, dan kan je de FAQ er eens op nalezen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business