Nieuws

Vlaamse zenders kanten zich tegen bhaalu

De VRT en VMMa zijn niet opgezet met bhaalu, de nieuwe collectieve videorecorder die alle uitgezonden programma's opneemt en bewaart in de cloud.

Dit weekend werd bhaalu gelanceerd, een collectieve videorecorder die alle programma’s van de zenders uit je bestaande tv-abonnement opneemt in de cloud, zodat je ze kan bekijken waar en wanneer je wilt.

De VRT (één, Canvas) en VMMa (vtm, 2BE) zijn daar niet mee opgezet, want zij hebben nooit toestemming gegeven en die is volgens hen wel nodig. De televisiezenders overwegen daarom stappen te ondernemen tegen bhaalu.

[related_article id=”160734″]

“Bhaalu heeft geen overeenkomst met de VRT over het doorgeven of verspreiden van haar programma’s. En dat is wel noodzakelijk. Indien nodig, zullen we bekijken welke stappen we ondernemen”, zegt Stijn Ombelets, woordvoerder van de VRT tegen De Standaard.

Bij VMMa wordt op een gelijkaardige manier gereageerd. SBS (Vier, Vijf) kijkt voorlopig de kat uit de boom. “We wensen een open dialoog te houden en willen ook op alle platformen aanwezig zijn als zender, maar wel met goede afspraken”, zegt Kristof Demasure, woordvoerder van SBS.

Volgens Right Brain Interface, de ontwikkelaar van bhaalu, is de videorecorder echter volledig legaal en hoeft er geen toestemming door de zenders te worden verleend. Right Brain Interface beroept zich daarvoor op de auteurswet en het recht van de persoonlijke kopie.

Bhaalu is vergelijkbaar met een klassieke videorecorder, alleen worden de mogelijkheden uitgebreid dankzij integratie met de cloud. Je moet een geldig tv-abonnement hebben en dit kunnen verifiëren bij bhaalu, alvorens je de videorecorder kan gebruiken. Je kan dus alleen zenders opnemen en bekijken waarvoor je al hebt betaald.

Bovendien is het alleen mogelijk om programma’s op een later tijdstip te bekijken. Het is niet mogelijk om programma’s volledig live of voor het tijdstip van uitzending te bekijken. Ten slotte kan je alleen uitgesteld kijken naar programma’s die je zelf hebt opgenomen. Heb je geen rechtmatige toegang tot een programma, dan kan je het volgens Right Brain Interface dus ook niet bekijken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business