Nieuws

Spotify betaalt eerste miljard aan artiesten

Streamingdienst Spotify opent een website waarop het eindelijk uit de doeken zal gaan doen hoe artiesten worden vergoed.

Spotify wil meer openheid geven in hoe het royalty’s betaalt aan artiesten en de muziekindustrie. Daarvoor opent het vandaag een nieuwe website genaamd spotifyartists.com.

De streamingdienst geeft onder meer aan hoeveel cash het teruggeeft aan de muzikanten. Spotify zegt dat het sinds zijn lancering in 2009 een miljard dollar aan royalty’s heeft betaald. Een jaar geleden stond de teller nog op de helft daarvan.

In 2013 heeft het zijn uitbetaling dus verdubbeld. Een goede ontwikkeling, maar gezien de hoeveelheid muziek en artiesten die er op Spotify te vinden is, blijft dit alles bij elkaar natuurlijk een schijntje.

Spotify zelf ziet dit uiteraard anders. Op de website zegt het bijvoorbeeld dat het bijzonder gul is voor artiesten. De dienst beweert dat 70% van zijn omzet naar royalty’s gaat, oftewel de vergoedingen aan artiesten voor het streamen van hun muziek. "Wij denken dat dit een eerlijke benadering is", aldus Spotify.

Artiesten verdienen er echter niet zoveel aan, dat is zeer waarschijnlijk niet anders dan bij iTunes. Een belangrijk deel gaat naar platenmaatschappijen. Zij maken dankzij streamingdiensten als Spotify namelijk voor het eerst sinds jaren weer wat winst.

Spotify belooft dat het gaandeweg meer details gaat vrijgeven voor de muziekgemeenschap. Hoe vaak de site daarvoor wordt bijgewerkt weten we nog niet. Je vindt er nu informatie over hoe Spotify werkt en een paar voorbeelden van hoe de dienst kan uitpakken voor artiesten.
Altijd leuk is natuurlijk de hitparade met de vijftig meest gestreamde en meest gedeelde songs, die elke dinsdag wordt gepubliceerd. Je vindt er via de vlaggetjes ook de Belgische lijst.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business