Nieuws

The Hobbit meest illegaal gedownloade film

Niet iedereen bekijkt de nieuwste films in de bioscoop, maar liever thuis op de bank. Welke films werden in 2013 het meest illegaal gedownload?

Het lijkt erop dat mensen die fan zijn van Middle-earth ook het beste de weg kennen op internet bij het illegaal downloaden van films. The Hobbit: Un Unexpected Journey voert de top 10 aan met 8,4 miljoen downloads.

Het is lastig om een precieze lijst samen te stellen van meest illegaal gedownloade films. Dit heeft uiteraard te maken met het feit dat het verboden is en dat het daarom anoniem gebeurt.

Toch is het TorrentFreak gelukt een lijst samen te stellen met de tien meest illegaal gedownloade films in 2013. Hierbij baseert de website zich op verschillende bronnen, waaronder statistieken van openbare BitTorrent-trackers.

Blockbusters
Behalve The Hobbit, staan andere blockbusters als Django Unchained, Fast and Furious 6 en Iron Man 3 in de top tien. Alle titels op de lijst zijn actiefilms of op mannen gericht. De enige uitzondering is Silver Linings Playbook op plek vijf.

Opvallend is dat kaskrakers als The Hunger Games: Catching Fire en Man of Steel de lijst niet gehaald hebben.

Recordhoogte
Het is niet duidelijk hoe groot de negatieve effecten van het illegaal downloaden zijn ten opzichte van de bioscoopbezoeken, dvd- en blurayverkoop en on-demandstreaming. Maar TorrentFreak stelt dat de opbrengsten in de filmindustrie door bioscoopbezoeken in 2013 een recordhoogte bereikten van ruim acht miljard euro.

Een jaar eerder werden Avatar, The Dark Knight en Transformers het vaakst illegaal gedownload. Hoe de top tien er in 2014 uit komt te zien, is natuurlijk nog niet te zeggen. Maar met het recent verschenen The Hobbit: The Desolation of Smaug, maken Bilbo Baggins en zijn vrienden grote kans de lijst weer te halen.

De complete top tien van 2013:
1. The Hobbit: An Unexpected Journey – 8,4 miljoen downloads
2. Django Unchained – 8,1 miljoen downloads
3. Fast and Furious 6 – 7,9 miljoen downloads
4. Iron Man 3 – 7,6 miljoen downloads
5. Silver Linings Playbook – 7,5 miljoen downloads
6. Star Trek Into Darkness – 7,4 miljoen downloads
7. Gangster Squad – 7,2 miljoen downloads
8. Now You See Me – 7,0 miljoen downloads
9. The Hangover Part 3 – 6,9 miljoen downloads
10. World War Z – 6,7 miljoen downloads

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business