Nieuws

Qualcomm onthult Snapdragon SoC’s voor auto’s en televisies

Op CES heeft Qualcomm geen nieuwe Snapdragon-chips aangekondigd voor smartphones, wel voor nieuwe opkomende markten zoals auto's en tv's.

Qualcomm heeft op CES duidelijk gemaakt dat het zijn Snapdragon-chips graag naar andere, groeiende markten wil uitbreiden. Twee chips zijn al concreet: Snapdragon 602A voor auto’s en Snapdragon 802 voor televisies. Qualcomm vermeldde meermaals ‘het internet der dingen’ als belangrijkste motivator voor deze keuze.

De Snapdragon 802 is zoals je kan vermoeden een afgeleide van de krachtige mobiele chip Snapdragon 800. De 802 hoort thuis in high-end televisies en heeft vier ‘krait’ cores van 1,8 GHz. De geïntegreerde Adreno 330 GPU zorgt voor de nodige grafische kracht. De chip zou beter videobeelden kunnen upscalen dan de huidige SoC’s in tv’s en kan meerdere full HD-video’s tegelijk streamen.

[related_article id=”152275″]

Qualcomms Snapdragon 802 integreert DPS voor Dolby Digital en DTS, met de flexibiliteit voor OEM’s om ook met hun eigen geluidsoplossing te werken.

Behalve op televisies richt Qualcomm zijn pijlen op auto’s, met name de connected cars. Hiervoor schakelt het de Snapdragon 602A in, een afgeleide van de Snapdragon 600 die je bijvoorbeeld in de HTC One of Samsung Galaxy S4 terugvindt. In de auto-industrie neemt Qualcomm het op tegen onder andere Texas Instruments, Nvidia en Freescale.

De Snapdragon 602A bevat 802.11ac wifi, bluetooth 4.0, geïntegreerde 3G/4G-modem en een Adreno 330 grafische chip. Qualcomm schenkt extra aandacht aan de mobiele hotspot-functie en voorziet daarom dual-band connectiviteit.

Beide chips hebben meer dan genoeg vuurkracht in petto getuige hun smartphonevarianten, maar het blijft de vraag in hoeverre dat maximale potentieel gemakkelijk wordt bereikt in televisies en auto’s. Zeker die laatste is een lastige, want elke ‘slimme’ evolutie verloopt in de auto-industrie meestal in een slakkengang. 

Qualcomm schat dat tv’s met een Snapdragon 802 tegen het eind van 2014 op de markt verschijnen. Op vlak van auto’s is er voorlopig nog geen nieuws over potentiële partners.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business