Nieuws

Mozilla en Panasonic stoppen HTML5 in tv-toestellen

De woonkamer wordt het nieuwe slagveld in de strijd om het dominante besturingssysteem.

Het lijkt er meer en meer op dat de nieuwe generatie tv-apps zullen draaien op HTML5. Panasonic en Mozilla kondigen een samenwerking aan waarbij de Japanse elektronicagigant het Firefox OS zal gebruiken in zijn nieuwe smart-tv’s.

Firefox OS, dat vorig jaar op de markt kwam, is een besturingssysteem van Mozilla voor mobiele toestellen. De bijhorende apps moeten voornamelijk in HTML5 en Javascript geschreven worden.

[related_article id=”160734″]

Door het partnerschap zal Panasonic een deel van de functionaliteit van zijn tv’s naar HTML5 overzetten, en ontwikkelaars toegang geven tot de hardware via WebAPI.

Tv in de cloud
“In de nieuwe generatie smart-tv’s zullen basisfuncties als menu’s en elektronische programmagidsen (EPG"s) in HTML5 geschreven worden. Nu zijn dat nog ingebedde programma’s. Zo wordt het voor ontwikkelaars gemakkelijk om apps voor tablets en smartphones te schrijven waarmee ze toegang krijgen tot de tv en zijn bediening.

“Bovendien kunnen smart-tv"s van de volgende generatie gepersonaliseerde gebruiksinterfaces laten zien, met de favorieten van de gebruiker. Of ze kunnen zelfs nieuwe functies krijgen nadat ze gekocht zijn.”

Panasonic zegt dat zijn tv’s niet alleen thuis kunnen bekeken en bediend worden, maar ook daarbuiten en dat ze gebruik maken van clouddiensten voor “content van het internet en tv-uitzendingen.”

LG gaat voor webOS
De komst van Firefox OS op Panasonic-toestellen is opnieuw een bewijs dat elektronicabedrijven HTML5-apps naar de woonkamer willen brengen.

Gisteren nog kondigde het Koreaanse LG op de CES in Las Vegas officieel aan dat het webOS zal gaan gebruiken voor zijn nieuwe smart-tv’s.

LG nam een deel van het openbron webOS vorig jaar in februari over van HP. LG kreeg controle over de documentatie en andere websites die bij het project horen. HP behield het recht op toegang tot webOS-oplossingen, zijn updatedienst en controle over de app-catalogus.

Net zoals bij Firefox OS, vormt een Linux-kernel de basis van webOS en moeten de apps voornamelijk in HTML5 geschreven worden, al wordt ook C++ ondersteund.

Samsung doet het met Opera
Wat pure HTML5 betreft: Samsung kondigde vorige week aan dat het apps uit de Opera TV Store beschikbaar zal maken op bepaalde van zijn blurayspelers. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business