Nieuws

Oude browsers blijven een probleem

Ondanks alle automatische updates blijven computeraars maar verouderde browserversies gebruiken. Waarom?

Aan het begin van elke maand vuren de cijferaars van onderzoeksbureaus nieuwe statistieken over gebruik van pc’s, besturingssystemen en browsers op ons af. Leuk om te weten, maar het is ook nuttige informatie. De journalist kan er trends en verschuivingen in ontdekken, en de software- of webontwikkelaar weet wat er momenteel gebruikt wordt.

Van de nieuwste cijfers over de maand december zijn die over browsers eigenlijk het interessantst, omdat ze andermaal aantonen hoeveel oude exemplaren er nog in zwang zijn. Of liever gezegd, hoe groot het aandeel is van verouderde en daarmee risicovolle versies van de bekendste surfsoftware van Microsoft, Apple, Google en Mozilla.

[related_article id=”160534″]

Goed nieuws is dat de jongste versies van Internet Explorer, Chrome, Safari en Firefox prima werken om standaard HTML te renderen en de meeste websites accuraat weer te geven. Maar het slechte nieuws is dat lang niet iedereen zo’n recente versie gebruikt.

Dat kunnen we goed zien aan de rapportages over de afgelopen maand december van Net Market Share en StatCounter. Onderstaande grafiek van StatCounter toont het aandeel van verouderde browserversies in rood, en van up-to-date versies in groen.

Automatische updates
Uit deze grafiek kun je een aantal dingen afleiden. De automatische updates van Chrome en Firefox doen hun werk. De recentste versies (vanaf Chrome 30 en Firefox 25, plus bèta’s) worden relatief snel geaccepteerd. Waarschijnlijk omdat dit ongemerkt gaat; de doorsnee computeraar heeft het wellicht niet in de gaten dat zijn browser bij het opstarten wordt bijgewerkt om verbeteringen door te voeren.

Toch bieden sommige gebruikers van deze alternatieve browsers weerstand. Ongeveer tien procent van de Chrome-bezitters heeft de automatische updates uitgeschakeld. Bij Firefox is dat bijna het dubbele. Van alle paginaweergaven die StatCounter afkomstig zag van Firefox, is er ruwweg een op twintig van een versie die meer dan twee jaar oud is.

Maar veel erger is het gesteld met Microsofts Internet Explorer en Apples Safari.

Oude Internet Explorers
We zien Internet Explorer 10 en 11 als up-to-date. Microsoft introduceerde zijn automatische browserupdates precies twee jaar geleden. Wie Windows 7 op zijn pc heeft, kreeg Internet Explorer 9 in 2012 via Windows Update en zou afgelopen jaar versie 10 ontvangen moeten hebben; met Internet Explorer 11 als een automatische update in de voorbije maanden. Windows 8 werd verscheept met Internet Explorer 10. In de gratis update naar Windows 8.1 schuilt ook een update naar Internet Explorer 11, de jongste versie van de Microsoftbrowser.

Internet Explorer 6 en 7 zijn hierdoor bijna van de kaart verdwenen, maar versies 9 en 10 zijn nog ongekend populair. En waarom is liefst 14,5 procent (volgens StatCounter) van alle Internet Explorer-gebruikers nog aan het surfen met het bijna vijf jaar oude Internet Explorer 8?

Sta-in-de-weg: Windows XP
Dat laatste is eenvoudig te verklaren: het is de meest recente versie die beschikbaar is voor Windows XP. Het populairste besturingssysteem ooit wordt vanaf april niet meer ondersteund door Microsoft, maar staat wereldwijd nog op miljoenen computers.

Net zo zit degene die Windows Vista gebruikt – en niet overstapt op een nieuwere Windowsversie – nog vast aan Internet Explorer 9. Een jongere variant van de browser werkt niet op dat platform.

Maar het afscheid van XP is uiteraard het grootste probleem. Volgens schattingen van Net Applications stuurt het systeem in april nog een op de tien Amerikaanse pc’s aan. En schrik niet, nog altijd twee derde (65%) van alle pc’s in China. De Chinezen stappen wel af van XP, maar gezien de massaliteit gaat dat percentage erg traag naar beneden. Van al die oude Internet Explorers zijn we voorlopig dus nog niet verlost.

Hetzelfde bij Apple
Terug naar het updaten. Microsofts grote concurrent Apple behandelt zijn browsers op een vergelijkbare manier.

Voor de grafiek boven werden Safari 6.1 en 7.0 als up-to-date gerekend. Als je als Mac-gebruiker Safari 7.0 wil, moet je upgraden naar de laatste versie van OS X (Mavericks, 2013). Wie voorgangers OS X Lion en Mountain Lion heeft, kan Safari 6.1 krijgen. Blijkbaar heeft een verrassend groot aantal gebruikers van Lion en Mountain Lion de gratis update naar Safari 6.1 genegeerd; zij hebben nog steeds 6.0. En iedereen die OS X Snow Leopard gebruikt, zit opgescheept met Safari 5.1, dat uitkwam in 2011.

Rommeltje
Al deze achterhaalde browsers maken webontwikkeling nogal rommelig. En ze vormen een zeker risico voor de beveiliging van een pc. Apple en Microsoft zullen zich veel agressiever moeten opstellen in de manier waarop ze browserupdates aanbieden. Ze kunnen eens beginnen door ze niet meer te koppelen aan nieuwe releases van hun besturingssystemen.

 

Met dank aan Ed Bott van ZDNet.com. Beelden: Angela Waye en StatCounter Global Stats.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business