De update wordt wereldwijd uitgerold en introduceert onder meer mappen voor apps en een vernieuwd Glance Screen.

Nokia is gestart met de wereldwijde uitrol van de Black-update voor zijn Lumia-smartphones. Dat meldt de Finse telefoonbouwer in een blogpost.

Black volgt op de Amber-update die eind augustus werd uitgerold en brengt enkele nieuwe functionaliteiten en aanpassingen naar Nokia Lumia’s die draaien op Windows Phone 8. Daarnaast worden ook de nieuwe apps die op de Lumia 1520 werden geïntroduceerd, naar andere toestellen uitgerold.

 

De update telt zeven grote veranderingen, waarvan er twee onmiddellijk in het oog springen: de introductie van mappen voor apps en een vernieuwd Glance Screen.

Net zoals dat op Android en iOS al langer het geval is, kan je dankzij de nieuwe update meer overzicht in je thuisscherm brengen door apps in mappen te groeperen. De maptegel toont welke applicaties in de map verborgen zitten, zodat je ze makkelijk terugvindt.

Daarnaast heeft ook Glance Screen een update gekregen. Wanneer je toestel inactief is, toont Glance Screen een klok op je startscherm, samen met enkele andere informatieve iconen. Dankzij de update kan je meer apps en meldingen aan het Glance Screen toevoegen.

Dit zijn de overige veranderingen die de Black-update met zich meebrengt:

  • Ondersteuning voor Bluetooth Low Energy (LE)
  • Introductie van Nokia Refocus, waarmee je achteraf de focus van een foto kan veranderen. (Alleen op Lumia 820, 920, 925, 1020 en 1520).
  • Introductie van Nokia Beamer, waarmee je informatie van je smartphonescherm kan delen met een ander scherm.
  • Introductie van Nokia Storyteller, die je foto’s ordent op datum en locatie.
  • Introductie van Nokia Camera, die de apps Smart Camera en Pro Camera in één app combineert.

De update bevat ook een aantal verbeteringen van Microsoft, waaronder een veiligrijdenstand en de mogelijkheid om aangepaste ringtones voor elk contact toe te voegen. Verder kunnen apps worden afgesloten binnen het multitasking-menu en kan je het kantelen van het scherm blokkeren.

Hoewel de update deze week is gestart, kan het nog even duren voordat hij jouw toestel bereikt. De update wordt namelijk in fases uitgerold, gespreid over enkele weken, te beginnen met de Lumia 1020 en 925. Een Lumia-smartphone controleert wekelijks automatisch op nieuwe updates, maar je kan ook zelf nagaan of de update beschikbaar is door in de instellingen naar ‘Telefoon-update’ te navigeren.